Nederlandse Vereniging van journalisten

Principe-akkoord ANP-cao

De NVJ heeft 14 juni een principe-akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor het ANP. Partijen zijn het eens geworden over een loonsverhoging van 3,25%. Wij achten deze loonsverhoging, gelet op de economische malaise in de mediasector, van aanvaardbaar niveau.

Wij hebben geen overeenstemming bereikt over een nieuwe inconveniëntieregeling, omdat de directie onze eis voor een basispercentage voor alle journalistieke medewerkers niet wilde accepteren. Wel zijn we het erover eens geworden dat de regeling, zoals deze nu wordt toegepast, het lopende CAO-jaar niet zal worden gewijzigd. De directie heeft te kennen gegeven om per januari 2003 terug te willen gaan naar de regeling zoals deze ooit in de CAO is vastgesteld.

Dit kan voor werknemers een behoorlijke invloed hebben op de hoogte van hun salaris. Daarom zullen we bij de voorbereidingen voor de onderhandelingen over een CAO voor 2003 dit punt uitgebreid met de leden bespreken.

De hoofdpunten van het akkoord zijn:


- Looptijd van 1 jaar; van 1 januari 2002 tot en met 31 dec. 2002
- Een loonsverhoging van 3,25% per 1 januari 2002, die dus met terugwerkende kracht zal worden uitbetaald

- Invoering van een flexibel periodiekensysteem, waarbij een aantal waarborgen in de CAO zal worden opgenomen. (maximaal 10 % van het personeel kan een 0-periodiek krijgen en gemiddeld zal het personeel tenminste de normale periodiek uitbetaald krijgen.
- Uiterlijk in oktober zal een geactualiseerd en herschreven CAO-boekje worden uitgebracht.

- Een onafhankelijk jurist zal de bestaande artikelen inzake de verjaring van vakantiedagen aan de huidige wetgeving aanpassen
- Gedurende de looptijd van de CAO zullen er geen wijzigingen worden doorgevoerd in de bestaande inconveniëntieregeling, zoals deze nu wordt toegepast.

Het principe-akkoord wordt met een positief advies aan de leden voorgelegd.

Henk Kool (vz)
Henk van Lierop
Gerrit Hendrikse
Thomas Bruning
Secretaris NVJ