Waterschap Zuiderzeeland

02-05
Lelystad 13 juni 2002

Eerste waterplatform in Nederland van start

Als eersten in Nederland organiseren het Waterschap Zuiderzeeland en de provincie Flevoland dinsdag 18 juni 2002 een waterplatform. Het waterplatform geeft burgers, bestuurders, volksvertegenwoordigers en maatschappelijke organisaties de gelegenheid mee te praten over het waterbeleid van de toekomst. Er gaat een hoop veranderen in het waterbeleid en daar gaat iedereen die woont en werkt in Flevoland iets van merken.

Na de wateroverlast van 1993, 1995 en ook 1998 (onder andere in de Noordoostpolder) wordt anders tegen waterbeheer aangekeken. De huidige manier van omgaan met het water om ons heen voldoet niet meer. We moeten in de toekomst anders met water omgaan. We moeten het de ruimte geven, anders neemt het water de ruimte zelf.

Het water de ruimte geven betekent dat we in het landschap en in de stad ruimte maken om water vast te houden. Het betekent ook dat we rivieren in noodgevallen gecontroleerd buiten hun oevers laten treden. Natuurlijk zitten er aan dit nieuwe beleid wel degelijk grenzen, de veiligheid van de mens bijvoorbeeld bepaalt hoeveel ruimte het water krijgt. Maar meebewegen met de natuurlijke loop van beken, rivieren en de zee is wel de enige manier om in de toekomst het hoofd boven water te houden. De vertaalslag van dit landelijk beleid naar de regio wordt voorbereid door de provincie Flevoland en het Waterschap Zuiderzeeland.

Het nieuwe waterbeleid is ingrijpend. De provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland zijn daarom van mening dat zij hier niet alleen over kunnen beslissen. Iedereen in het gebied moet mee kunnen praten, het waterplatform geeft hier gelegenheid voor. Tijdens de bijeenkomsten van het waterplatform wordt kennis uitgewisseld, over en weer geïnformeerd en gediscussieerd. De uitkomsten uit de bijeenkomsten dienen als advies richting de beleidsmakers.

De eerste bijeenkomst van het waterplatform is op dinsdag 18 juni 2002 om 19.30 uur in het Waterschapshuis aan de Lindelaan 20 te Lelystad. De organisatie is in handen van Waterschap Zuiderzeeland in samenwerking met provincie Flevoland. Mr. Ir. Henk Tiesinga is voorzitter van het Waterplatform.




Waterschap Zuiderzeeland