D66-actualiteiten uit Europa


EU-wet donorbloed kan levens redden

18/06/2002

In Amerika is het al een aantal jaren de normaalste zaak van de wereld dat bloeddonoren worden betaald voor het afstaan van bloed. D66-europarlementarier Lousewies van der Laan wil niet dat deze regeling ook in Europa goedkeuring krijgt. `Alleen als bloeddonoren hun bloed vrijwillig afstaan, dus zonder daarvoor een financiële vergoeding te krijgen, kan de kwaliteit van het gegeven bloed worden gegarandeerd´, zegt Van der Laan. In de nieuwe EU-wet over kwaliteits- en veiligheidsnormen voor het inzamelen en distribueren van donorbloed, die vorige week met een meerderheid van het parlement is aangenomen in Straatsburg, wordt nu inderdaad expliciet vermeld dat bloeddonaties onbetaald en vrijwillig moeten worden afgestaan.

Van der Laan: ´Als je van het geven van bloed een handelsproduct maakt waarmee geld valt te verdienen, kunnen mensen om de verkeerde redenen bloed afstaan. De kans bestaat dat bijvoorbeeld junks massaal gaan proberen hun bloed te verkopen. Aan de gevolgen voor zowel hun gezondheid als die van de ontvangers wil ik dan niet denken.` Natuurlijk zijn blijven kleine attenties, verfrissingen en een vergoeding van de rechtstreekse onkosten van de bloeddonoren wel toegestaan.

Ramp

In vrijwel iedere lidstaat is bloedafgifte wettelijk geregeld, maar die wetgeving verschilt per land. Met de EU-wet die vanaf eind 2002 ingaat moeten alle 15 lidstaten dezelfde kwaliteits- en veiligheidsnormen hanteren. Deze nieuwe wet kan levens redden, bijvoorbeeld wanneer zich een ramp voordoet in een van de EU-lidstaten. Als daarbij veel slachtoffers vallen is er direct behoefte aan grote hoeveelheden donorbloed. Vanaf volgend jaar kan in zo´n geval direct worden aangeklopt bij een van de andere EU-lidstaten, zonder dat er twijfel bestaat aan de kwaliteit en veiligheid van het bloed-. Van der Laan: ´Er kan op het gebied van bloeddonaties een nieuw en belangrijk samenwerkingsverband ontstaan tussen de lidstaten. De kans dat levens worden gered wordt hierdoor vergroot, dus ben ik groot voorstander van deze geharmoniseerde regeling die overal in de EU geldt.´.


---