---

Ministerie van Defensie



---

NAVO-competitie test militaire vaardigheden luchtmobiel

18-06-2002

In de omgeving van de Belgische plaats Arlon wordt vandaag "Agressive Iron 2002" afgerond. Hierbij gaat het om een jaarlijks door het hoofdkwartier van de "Multinational Division Central (Airmobile)" van de NAVO georganiseerde competitie tussen militaire teams. Aan de competitie, die 16 juni begon, wordt deelgenomen door een team van 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht uit Schaarsbergen.

Tijdens "Agressive Iron 2002" moeten de deelnemende teams uit Nederland, Duitsland, België en Groot-Brittannië laten zien hoe het staat met hun militaire vaardigheden. De deelnemers, afkomstig van de luchtmobiele eenheden van de multinationale divisie, worden getoetst op onderdelen als oriënteren en verplaatsen bij nacht, patrouille, bevelvoering, nucleair, biologische en chemische oorlogsvoering, militaire EHBO en schietvaardigheid. Het gaat om standaardvaardigheden die iedere militair dient te beheersen. Deze vaardigheden moeten tijdens "Agressive Iron 2002" getoond worden onder zware en realistische omstandigheden.

"Agressive Iron" wordt dit jaar gehouden op het oefenterrein Lagland in de omgeving van Arlon in België. Het Nederlandse team is afkomstig van de Mortiercompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade. Bij de competitie zijn in totaal zo'n 400 militairen, 100 voertuigen en vier helikopters betrokken. De prijzen worden uitgereikt door de commandant van de Multinational Division Central, generaal-majoor Marc Jaqcmin.