Ministerie van Financiën

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA 's Gravenhage

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

20 juni EKI 2002-0314 2002

Onderwerp

Transparantiebeleid

De Staat streeft een zo groot mogelijk openheid na over exporttransacties die door de Staat worden herverzekerd. Wel moeten hierbij gerechtvaardige belangen van het bedrijfsleven gewaarborgd blijven. Mede op basis van een advies hierover in het Eindrapport Werkgroep Transparantie van de Rijkscommissie voor export-, import-, en investeringsgaranties, dat ik in december 2001 aan u heb gezonden, hebben de staatssecretaris van Economische Zaken en ik het volgende beleid vastgesteld.

Per individuele door de Staat in herverzekering geaccepteerde exporttransactie of investering zal standaard een aantal gegevens ex post, dat wil zeggen na afgifte van de polis, worden gepubliceerd. In de bijlage bij deze brief is nader gespecificeerd welke gegevens dit betreft. Publicatie van gegevens zal plaats vinden één maand na afgifte van de polis. Hiervan kan door de Staat bij acceptatie op verzoek van de aspirant verzekerde op basis van zwaarwegende redenen in individuele gevallen worden afgeweken. Ook in die gevallen zal publicatie niet later plaatsvinden dan vanaf het moment dat alle voorwaarden zijn vervuld voor de definitieve totstandkoming van de onderliggende export- en financieringsovereenkomst. De gegevens zullen in ieder geval bekend worden gemaakt op de website van de NCM, uitvoerder van de faciliteit. Gegevens zullen op de website blijven staan gedurende het jaar waarin ze zijn gepubliceerd. Voor elk jaar wordt een nieuwe lijst gemaakt. Lijsten van voorgaande jaren blijven opvraagbaar. Voor de SENO- en GOM-faciliteiten zal hetzelfde transparantie beleid worden gevolgd als voor de reguliere EKV.

Bovenstaand transparantiebeleid treedt in werking op 1 juli 2002.

DE MINISTER VAN FINANCIËN

Bijlage bij brief EKI 2002-0314 betreffende Transparantiebeleid

Per individuele bij de Staat herverzekerde exporttransactie of investering zullen ex post de volgende gegevens worden gepubliceerd:

- land

- naam van de afnemer

- naam van de exporteur / investeerder / financier

- omschrijving van de transactie

- bedrag

- uitkomst van een eventuele milieutoets

- naam van een eventuele (overheids)garant

Hierbij worden de volgende afspraken gehanteerd.

- Indien van toepassing (want verzekerd) zal de naam van de financier bij de naam van de exporteur worden vermeld.

- Bedragen worden als exacte waarde gepubliceerd en dus niet binnen bandbreedten.

- Het bedrag dat zal worden gepubliceerd, zal in principe de MS (maximale schadevergoeding) zijn.

- Voor financieringspolissen met vreemde valutadekking zal de netto MS worden gepubliceerd. Dit is de MS exclusief het koersrisico. Dit zal in een toelichting bij de publicatie worden opgenomen.

- Voor investeringsverzekeringen zal het verzekerde bedrag en niet de MS worden gepubliceerd. Dit zal in een toelichting bij de publicatie worden opgenomen.

- Voor zover voorhanden is, zal bij transacties worden aangegeven of er sprake is van ontwikkelingshulp. Het soort aanverwante hulp (ORET, Miliev) zal indien beschikbaar gepubliceerd worden. Bij GOM transacties zal in een voetnoot worden opgenomen dat hierbij altijd sprake is van aanverwante hulp.