WSPA


Rode kaart voor Japanse regering

Naar aanleiding van de sportiviteiten in de voetbalstadions in Japan, vraagt de World Society for the Protection of Animals (WSPA) aandacht voor de minder sportieve omstandigheden in Japanse berenparken. In deze parken worden honderden beren in betonnen kuilen opzettelijk uitgehongerd. Door bloederige gevechten om voer vermaken ze het publiek. De Japanse regering heeft ondanks herhaalde oproepen door dierenbeschermingsorganisaties niets aan dit extreme dierenleed willen doen. De WSPA vindt daarom dat de Japanse regering zich schuldig maakt aan 'ernstig gemeen spel' en geeft de rode kaart.

De betonnen kuilen, waarin de beren soms met 50 tegelijk tentoon worden gesteld, zijn even klein als een gemiddelde tennisbaan. Het meest stuitend is echter het dagelijkse gevecht om voedsel, waardoor de beren soms zwaar gewond raken en zelfs overlijden. Dit tot groot vermaak van het Japanse publiek. Daarnaast worden pasgeboren beertjes veel te vroeg van de moeder gescheiden om te dienen als knuffelbeer. Sommigen worden door middel van schoppen, slaan of elektrische schokken geleerd trucjes te vertonen, zoals het lopen op een bal of het rijden op een fietsje. Als klap op de vuurpijl wordt aan bezoekers souvenirs als ingeblikt berenvlees, berenvellen en galblazen van beren aangeboden.

Een schrijnend voorbeeld van deze wantoestanden is te vinden in de stad Sapporo, op korte afstand van één van de prestigieuze voetbalstadions. De extreem slechte huisvesting van de beren staat in schril contrast tot het luxueuze onderkomen van de voetbalsupporters. In beide 'parken van vermaak'wordt strijd geleverd, maar voor de beren is dit een strijd op leven en dood.

De WSPA vindt deze middeleeuwse berenkuilen in een hoogontwikkeld land als Japan onacceptabel. Zij vraagt daarom de Japanse regering in te grijpen, en de walgelijke exploitatie van beren aan banden te leggen. Het Nederlandse publiek wordt opgeroepen om via de website van de WSPA een digitale rode kaart te sturen naar de Japanse regering, in de hoop de Japanse berenparken buiten spel te zetten.


-einde bericht-