CDA

Verhagen: positief over voorstel Spanje voor gecoördineerd EU-immigratiebeleid

Het CDA reageert positief op het voorstel van Spanje die een gecoördineerd EU-immigratiebeleid voorstaat. Een van de punten van het plan is het beperken van de samenwerking met landen in de Derde Wereld die te weinig ondernemen om het vertrek van illegalen af te remmen. De voorstellen zullen 5 hoofdpunten bevatten: 1. het bestrijden van de binnenkomst van illegalen, 2. bevordering van de integratie van immigranten in europa, 3. het verbeteren van de grenscontroles, 4. het hard aanpakken van de maffias van mensensmokkelaars en 5. het beperken van de samenwerking met landen die onvoldoende optreden tegen het fenomeen. "Het CDA kan het voorstel van Spanje, met inbegrip van de koppeling van ontwikkelingshulp en handelsrelaties aan terugname asielzoekers, onderstrepen", aldus Maxime Verhagen tijdens het Algemeen Overleg over de Europese top van Sevilla.

Verhagen: "Dit betekent dat de bestaande hulpprogrammas en ontwikkelingsrelaties van de Europese Commissie ook hieraan aangepast moeten worden. Daarnaast zouden er nu reeds initiatieven moeten worden genomen met betrekking tot een zelfde beoordelingstelsel inzake veilige landen, veilige derde landen en de verdeelsluitel voor de opvang in de lidstaten."

"Het CDA is van mening dat in Europees verband er gewerkt moet worden aan een systeem van opvang en toetsing in de regio. Bij de opvang in de regio van de landen van herkomst krijgt de UNHCR een zwaardere rol, en zal de UNHCR over meer financiële middelen moeten beschikken. Door een betere en veilige opvang en actieve begeleiding in de regio wordt voorkomen dat de beter opgeleide vluchtelingen in bijvoorbeeld Nederland veiligheid en een toekomst zoeken. De UNHCR, met Ruud Lubbers aan het hoofd, moet daarvoor de slagkracht ontwikkelen."

"Een gemeenschappelijk Europees asielbeleid voor de middellange termijn behelst uniforme procedures, voorzieningen, beoordeling van de veiligheidssituatie. Asielverzoeken moeten worden ingediend bij meldcentra aan de Europese buitengrenzen. Die grenzen moeten beter worden bewaakt. Wat het CDA betreft, zou Nederland voor Europese grenspolitie moeten zijn, hetgeen van groot belang is als er straks Oost-Europese landen toetreden. Om harmonisatie te bespoedigen moet Nederland, net zoals in 1985 met het Verdrag van Schengen is gebeurd, een Europese kopgroep vormen van landen waarmee wel overeenkomst is te bereiken, dit geldt bijvoorbeeld voor het gezamenlijk terugkeerbeleid."