Gemeente Utrecht

Verblijfsverbod voor verslaafden rondom basisschool de twijn

Burgemeester mr. A.H. Brouwer-Korf heeft voor het gebied rondom basisschool de Twijn en park Nieuwenoord aan de Laan van Puntenburg dezelfde maatregelen genomen tegen overlast door verslaafden als in het Stationsgebied en Hoog Catharijne. Notoire overlastveroorzakers mogen niet in dit gebied komen op straffe van opsluiting in de cel.

Het gaat om het opleggen en handhaven van een verblijfsverbod op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening. Verslaafden die zich in het gebied bevinden kunnen zo uit het gebied worden geweerd. Overtreding van het verblijfsverbod is een misdrijf waarvoor de politie proces verbaal geeft en een dagvaarding kan volgen voor de rechter binnen 8 weken.

Veelplegers worden aangehouden en direct vastgezet. Justitie heeft speciaal voor deze groep een aantal cellen beschikbaar.

De maatregel was nodig vanwege de toenemende overlast het laatste jaar van zwerfvuil, spuiten en naalden. De politie treedt waar mogelijk op. Inmiddels is er intensief overleg met betrokken partijen en worden zodanige maatregelen genomen dat het risico voor de schoolkinderen tot een minimum wordt teruggebracht. Zo wordt extra schoongemaakt, wordt het gras extra gemaaid, is extra verlichting aangebracht en wordt onderzocht of het mogelijk is een hek te plaatsen. Ook ouders helpen mee door regelmatig de omgeving schoon te houden. Er wonen in het gebied weinig mensen, waardoor de sociale controle met name in de avonduren minimaal is.

De uitbreiding van het verblijfsverbod, dat onlangs is ingesteld voor het Stationsgebied en Hoog Catharijne, tot dit gebied is een aanvullende maatregel.

Utrecht, 20 juni 2002.