Actueel

Asbestschip "Sandrien" mag niet uitvaren van Raad van State
Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 20-06-2002

De Minister van VROM heeft in september 2001 de reder van de Sandrien aangeschreven dit schip niet naar India te laten uitvaren, op straffe van een dwangsom. De reden hiervoor was dat het schip naar India zou gaan om daar gesloopt te worden.

In het schip bevindt zich asbest en waarschijnlijk ook resten van vroegere ladingen. Gezien de bestemming van de reis, een haven waar het schip gesloopt wordt, is het schip volgens de Minister een afvalstof. Dit is tevens de enige bestemming die de Scheepvaartinspectie toestaat.

De reder heeft bezwaar en beroep aangetekend. Zij stelt dat het schip inmiddels gerepareerd wordt en als vrachtschip zal worden ingezet. Dit is echter niet gebleken.

Daarbij meent de rederij dat het schip op de zogenaamde groene lijst van afvalstoffen thuishoort, als het al een afvalstof is. De Raad van State vind het schip wel degelijk een afvalstof. Alle risico's bij elkaar genomen hoort het zelfs op de rode lijst thuis.

Tenslotte meent appellante dat de Minister geen bestuursdwang mag opleggen. De Raad stelt echter vast dat op grond van internationale regelgeving dit wel degelijk mogelijk is.

Het beroep is ongegrond, uitvaren om gesloopt te worden blijft niet toegestaan.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE4310
(Zie het originele bericht)