Radio Nederland Wereldomroep

Prijzenregen voor Wereldomroep op het New York International Radio Festival

De Wereldomroep heeft acht prijzen in de wacht gesleept op het jaarlijkse Internationale Radio Festival in New York, dat de beste radioprestaties wereldwijd eert. De Engelstalige afdeling werd zes maal onderscheiden en de Latijns-Amerikaanse afdeling won twee prijzen. Het festival, gehouden op 20 juni, had een keuze uit meer dan 1200 inzendingen afkomstig uit 35 landen. Bovendien kreeg de Wereldomroep internationale erkenning voor de kwaliteit van haar nieuws- en actualiteitenuitzendingen. Hoofdredacteur Freek Eland is trots op deze resultaten: "De onderscheidingen tonen aan dat de Wereldomroep internationale kwaliteitsprogramma's maakt die tot de beste behoren in de radiowereld. Dit is een uitstekende prestatie."

Prijzen van de Engelse afdeling van de Wereldomroep

De mini-documentaire "The War Against Terror: The Struggle for Oil", geproduceerd door Robert Chesals, werd bekroond met een zilveren medaille in de categorie 'beste nieuwsanalyse/-commentaar. Eric Beauchemin werd onderscheiden met een zilveren medaille voor 'Child Sexual Abuse in Pakistan' in de categorie 'onderzoeksjournalistiek'. Marijke van der Meer ontving een zilveren medaille voor "Van Gogh and Gauguin" in de categorie 'educatief'. De documentaire verkent de samenwerking tussen de twee grote artiesten, die uitgroeide tot één van de meest vruchtbare projecten in de geschiedenis van de kunst.

Martha Hawley ontving een speciale prijs van de Verenigde Naties voor haar programma "Dry Winds: Egypt's War of Words", dat handelt over de groeiende intolerantie in Egypte tegenover mensen die afwijken van de heersende Islamitische norm. Het programma kreeg tevens een finalistencertificaat in de categorie 'nationale en internationale actualiteit'.

Liesbeth de Bakker won een bronzen medaille voor haar documentaire "Baking Holy Bread" in de categorie 'portretten van gemeenschappen'. Het programma vertelt het persoonlijke verhaal van haar vader, Antoine de Bakker, die 40 jaar lang de kost verdiende met het vervaardigen en verbeteren van apparaten waarmee hosties gemaakt worden voor de Katholieke Eucharistie. Laura Durnford won een finalistencertificaat voor haar programma "Positively Preventable: Foetal Alcohol Syndrome" in de categorie "gezondheid/medische wetenschap".

Prijzen van de Latijns-Amerikaanse afdeling van de Wereldomroep

Juan Carlos Roque ontving een bronzen medaille voor zijn muzikale documentaire over de beroemde Cubaaanse band Buena Vista Social Club. Jaime Baguena won een finalistencertificaat in de categorie "Best Editing" voor het radiohoorspel "Saber Amar" ("Hoe lief te hebben"), waarin te horen is hoe een oudere zwangere Latijns-Amerikaanse vrouw omgaat met haar ziekte Aids en hoe haar omgeving erop haar reageert.