Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 21 JUNI 2002 IN

KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vrijdag 21 juni 2002 goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

In het kader van de reorganisatie van het Vlaams overheidsapparaat - Beter Bestuurlijk Beleid keurde de Vlaamse regering eind maart principieel een voorontwerp van decreet goed dat het stelsel van de strategische adviesraden regelt. Het decreet reikt een kaderregeling aan voor een transparant, eenvoudig en doelmatig adviesstelsel inzake beleidsaangelegenheden. De adviesraden zullen samengesteld worden uit vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en/of uit onafhankelijke deskundigen. Ze zullen steeds bij decreet worden opgericht en krijgen
rechtspersoonlijkheid. Na advies van de SERV en de MiNa- raad, en na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties keurt de Vlaamse regering dit voorontwerp van decreet opnieuw principieel goed. Het wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL, van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De minister-president kondigde in januari een systeem aan ter activering van risicokapitaal dat gebruik zou maken van een fiscale stimulus en als doelgroep starters en doorgroeiende ondernemingen heeft. Vandaag stemt de Vlaamse regering, onder voorbehoud van technisch nazicht, in met het concept van dit systeem. Ze geeft Participatiemaatschappij Vlaanderen opdracht om het concept volledig uit te schrijven en een ontwerpdecreet te maken tegen 31 oktober 2002.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering verleent gunstig advies aan het ontwerp van Koninklijk Besluit tot vaststelling van basisnormen voor mechanische sterkte en stabiliteit van bouwwerken en van de kenmerken van bouwproducten.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT, van Vlaams minister Vera DUA en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

In het kader van het Validatiedecreet werd door het Vlaams Parlement op 20 februari een resolutie goedgekeurd waarin aanvullende maatregelen werden gevraagd ter compensatie van de infrastructuurwerken Deurganckdok. De Vlaamse regering keurde op 18 maart al een aantal maatregelen goed. Vandaag ondertekent ze een protocol ter uitvoering van het compensatieplan van grote infrastructuurwerken in de Westerschelde en Zeeschelde, deel 2 'monitoring, beheerscommissie en opvangregeling'. De betrokken partijen in het protocol zijn de Vlaamse overheid, de Vlaamse Landmaatschappij, het Gemeentelijk Havenbedrijf en de intercommunale Maatschappij voor Haven-, Grond- en Industrialisatiebeleid van het Linkerscheldeoevergebied. De monitoring heeft tot doel aan te tonen dat de fauna- en flora-elementen op de Linkeroever niet in het gedrang komen door de getroffen Vlaamse maatregelen. De nieuwe beheerscommissie heeft als taak voor het Linkerscheldeoevergebied de uitvoering van natuurcompensatiemaatregelen te begeleiden. De opvangregeling houdt in dat, indien een ondertekenende partij de voorziene taken ter realisatie van het compensatieplan niet tijdig of volledig kan uitvoeren, deze partij de beheerscommissie hiervan in kennis stelt.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed betreffende het preventieve gezondheidsbeleid. Het ontwerp bevat de decretale rechtsbasis voor het reeds ontwikkelde en nog te ontwikkelen Vlaams preventief gezondheidsbeleid met het oog op een langer en beter leven voor alle Vlamingen. Daartoe kunnen initiatieven genomen worden om de gezondheid te bevorderen, te beschermen of te behouden. Met de introductie van een facettenbeleid worden ook beleidsdomeinen buiten de gezondheidszorg (milieu, verkeersveiligheid, huisvesting, .) bij het gezondheidsbeleid betrokken. Dit voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV, de Commissie ter Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer en de Raad van State.


* * *

Na advies van de SERV en van de Raad van State stemt de Vlaamse regering definitief in met een ontwerpdecreet betreffende de indeling in zorgregio's en de samenwerking en programmatie van gezondheidsvoorzieningen en welzijnsvoorzieningen. Het decreet bepaalt dat de samenwerking en de programmatie van (aantal en spreiding van) welzijns- en gezondheidsvoorzieningen bepaald kan worden volgens de door het decreet vastgestelde indeling in zorgregio's. De ruimtelijke ordening van deze zorgregio's is bepaald op basis van zgn. natuurlijke fluxen (waar trekken de mensen uit de regio naartoe voor de aanschaf van goederen en diensten). Per zorg- of welzijnsvorm kan dan in een latere fase het samenwerkings- of programmatieniveau bepaald worden aan de hand van sectorspecifieke indicatoren. Het ontwerpdecreet wordt nog ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering legt het totaal aantal subsidiabele uren vast voor de diensten van gezinszorg voor het jaar 2002.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt een subsidiebesluit van 10 juli 2001 betreffende de diensten voor logistieke hulp en aanvullende thuiszorg. Dit wijzigingsbesluit maakt de subsidiëring van GESCO's en DAC'ers in overtal tot 2005 mogelijk.


* * *

De Vlaamse regering sluit een convenant af met het Provinciaal Centrum voor de Opsporing van Metabole Aandoeningen (PCMA). Ze kent ook een subsidie van 173.000 euro toe aan het PCMA. Het PCMA is een van de 3 erkende Vlaamse centra voor de opsporing van aangeboren metabole aandoeningen bij pasgeborenen. Dat gebeurt via de analyse van bloeddruppels afgenomen bij pasgeborenen tussen de derde en vijfde dag na de geboorte. Het PCMA voert de screening uit bij alle kinderen geboren in de provincies Antwerpen, Limburg en een deel van Vlaams-Brabant. De subsidie moet het PCMA toelaten een nieuw toestel uit te proberen dat de detectie van de aandoeningen moet verfijnen en het aantal verwerkte stalen verhoogt.


* * *

In het kader van de preventieve gezondheidszorg kent de Vlaamse regering 153.460 euro subsidie toe aan de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg (VWVJ) voor dit jaar. Dit subsidiebesluit geeft uitvoering aan het convenant met de VWVJ.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het ontwerpdecreet goed tot instemming met het Facultatief Protocol inzake de verkoop van kinderen, kinderprostitutie en kinderpornografie. Dit Protocol sluit aan bij het Kinderrechtenverdrag van New York van 2000.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX :

In juni 1995 werd architect Stéphane Beel belast met het opstellen van een haalbaarheidsstudie voor een infrastructuurplan van het gebouwencomplex KVMC-BRTN- deSingel in Antwerpen. Op basis van deze studie werd in 1999 gestart met fase 4.1.: de verbouwing en laagbouw achter de Rode en Blauwe Zaal met inbegrip van het artiestenfoyer. Nu wijst de Vlaamse regering de realisatie van fade 4.2 toe aan Stéphane Beel. Het gaat om een nieuwbouw die aansluit bij het bestaande complex. Voor deze opdracht wordt 748.508 euro voorzien.


* * *

De Vlaamse regering kent een bijkomende productiepremie van 173.525 euro toe aan de cvba Vivi Film voor de lange animatiefilm "De drieling van Belleville" van Sylvain Chomet. De film vertelt het verhaal van drie oude dames (een identieke drieling) die elk twee grote passies hebben in hun leven: één gemeenschappelijke, nl. de liefde voor hun gesneuvelde echtgenoten, en één heel persoonlijke. Voor de ene zijn dat de duiven, voor de andere de Tour de France en voor de derde de muziek van Glenn Gould en Bach.


* * *

De Vlaamse regering kent een productiepremie van 575.000 euro toe aan de bvba Sophimages voor de langspeelfilm "Verder dan de maan" van Stijn Coninx. Het is een tragikomisch familiedrama dat zich afspeelt in de maanden voor de Amerikanen voor het eerst voet op de maan zetten. Het hoofdpersonage is de negenjarige Caro die probeert haar prille wereldbeeld te beschermen tegen de kwade invloeden van buitenaf.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

De Vlaamse regering beslist principieel tot hervorming van het organisatiemodel van het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3. Hierbij worden 31 afgebakende opleidingen gecreëerd waarvan de inhouden via opleidingsprofielen zijn vastgelegd. Het nieuwe model vervangt de oude structuur met beroepenvelden, afdelingen en kwalificaties. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een besluit goed met als doel een deel van de personeelsgevolgen van de herstructurering van opleidingsvorm 3 van het buitengewoon secundair onderwijs op te vangen. Door de herstructurering worden binnen de nieuwe opleidingen van de beroepsgerichte vorming enerzijds een aantal specialiteiten afgeschaft en anderzijds een aantal nieuwe ingevoerd. Om de rechten van zowel vastbenoemde als tijdelijke personeelsleden die nu zijn aangesteld in de opleidingsvorm 3 te garanderen, wordt een nieuwe concordantie mogelijk gemaakt van de huidige naar de nieuwe specialiteiten. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot het opzetten van een pilootproject voor het optimaliseren van de overgang van het secundair naar het tertiair onderwijs, het SOHO-project. Hierbij wenst men de slaagkansen in het eerste jaar van het hoger onderwijs te verhogen door het verbeteren van het studiekeuzeproces. De hoofddoelstelling van het pilootproject is het optimaliseren van de studie- en beroepskeuze door het bevorderen van de competenties van de leerlingen en de scholen ter zake. Hiertoe worden extra uren-leraar toegekend aan één SOHO-coördinator per pilootschool, financiële middelen voor specifieke kosten m.b.t. het project toegekend en begeleiding verzekerd door het SOHO- team van het departement Onderwijs. De looptijd van het project bedraagt 4 schooljaren. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot een versoepeling met betrekking tot de voorgeschreven bekwaamheidsbewijzen voor het personeel van het deeltijds kunstonderwijs. Vooreerst worden 'voldoende geachte' bekwaamheidsbewijzen ingevoerd. Verder zal elke lerarenopleiding in aanmerking komen als bewijs van pedagogische bekwaamheid. Tot slot wordt voorgesteld de artistieke en pedagogische ervaring van een actief kunstenaar als voldoende geachte bekwaamheidsbewijs te erkennen. Door deze maatregelen krijgen scholen meer keuzemogelijkheden in het aanwerven van personeel. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een ontwerpdecreet goed betreffende het onderwijs XIV. Dit ontwerp grijpt in op een groot aantal elementen van de onderwijsregelgeving. Er wordt uitvoering gegeven aan de maatregelen die in CAO V en VI zijn opgenomen waardoor de bestaande decretale bepalingen moeten worden aangepast. Zoals bij elk verzameldecreet worden tevens een aantal technische correcties aangebracht en worden aanpassingen en wijzigingen doorgevoerd die de vereenvoudiging van de regelgeving moeten bewerkstellingen. Het bevat ook voorstellen tot het verlagen van de administratieve werklast voor diverse onderwijsactoren. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering keurt vier besluiten goed waarbij 13 voltijdse sectorconsulenten worden toegewezen aan de sectoren elektriciens (4 consulenten), montage (1 consulent), auto (5 consulenten) en de grafische sector (3 consulenten). De sectorconsulenten worden ingezet om enerzijds de knelpuntberoepen te bestrijden en anderzijds de arbeidsmarktdeelname van kansengroepen (vrouwen, allochtonen, laaggeschoolden,.) te verhogen. Voor deze 13 sectorconsulenten wordt er 644.800 euro vrijgemaakt.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Eind maart sloot de Vlaamse regering een overeenkomst af met de Limburgse Reconversiemaatschappij. Na bespreking met de raad van bestuur van de LRM beslist de Vlaamse regering tot technische aanpassing van die overeenkomst.


* * *

Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse regering haar standpunt inzake het voorstel van decreet van de Vlaamse
Volksvertegenwoordigers Marino Keulen, Dany Vandenbossche, Jo Vermeulen, Margriet Hermans en Herman Lauwers, houdende wijzigingen van sommige bepalingen van de decreten betreffende de radio- en televisieomroep. Het voorstel heeft tot doel om naast de particuliere landelijke radio in Vlaanderen en lokale radio- initiatieven ook particuliere regionale radio mogelijk te maken.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering beslist tot cofinanciering van de Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling-projecten "Netmobiel 2001-2002" en "Mobiel Open Leercentrum 2002" van de Katholieke Hogeschool Kempen in het kader van het Enig Programmeringsdocument 2000-2006 voor het doelstelling 2 en phasing-out gebied Antwerpen Noordoost/Kempen. Er wordt een EFRO-subsidiëring voorzien van 346.355 euro, waarvan 207.427 euro voor doelstelling 2 Kempen en 138.928 euro phasing-out Kempen voor de periode 2001-2002. Deze kan slechts worden verleend indien tevens Vlaamse cofinanciering wordt toegekend. Via dit besluit wordt dat geregeld, nl. 246.363 euro cofinanciering voor het opleidingsproject 'Netmobiel' en 39.242 euro voor het project 'Mobiel Open Leercentrum'.


* * *

De Vlaamse regering verleent positief advies betreffende het ontwerp van Koninklijk Besluit tot vaststelling van de wijze waarop de personeelsleden van de Belgische Dienst voor de Buitenlandse Handel overgaan naar het Agentschap voor Buitenlandse Handel en naar de gewesten. Ze koppelt daar wel volgende voorwaarden aan vast: dat bij de definitieve overdracht van het personeel naar de gewesten de pensioenlasten uit het verleden bij KB ten laste worden genomen van de federale overheid, en dat er rekening wordt gehouden met functieprofielen en competenties bij de overdracht. Het ontwerp Koninklijk Besluit bepaalt dat de personeelsleden per dienstorder zullen ingelicht worden over de lijst van betrekkingen per instelling. De aanvragers die de vereiste kwalificatie bezitten worden per graad en per taalrol gerangschikt en worden na hun keuze overgedragen volgens een voorrangsregel waarbij de graadanciënniteit determinerend is.


* * *

Op voorstel van de Raad van Bestuur van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij (VHM) stelt de Vlaamse regering de heer Koen Spitaels met ingang van 10 juni 2002 tijdelijk aan als administrateur-generaal van de VHM.


-----
einde

-----