Gemeente Hoorn

21 juni 2002

Zwembad De Waterhoorn beschikt over drenkelingen-detectiesysteem

Wethouder Van Es stelde op vrijdag 21 juni het drenkelingen-detectiesysteem in zwem- en recreatiebad De Waterhoorn officieel in gebruik. De Waterhoorn is het tweede zwembad in Nederland dat over zo'n detectiesysteem beschikt. Het systeem signaleert binnen 15 seconden een zwemmer in moeilijkheden op de bodem van het wedstrijdbad. Het toezichthoudend personeel kan dan direct ingrijpen.

In de Nederlandse zwembaden verdrinken, ondanks toezicht van de badmeester, 6 tot 10 mensen per jaar. Dit gegeven was voor zwembad De Waterhoorn voldoende aanleiding om een drenkelingen-detectiesysteem te laten bouwen in het wedstrijdbad. Om zo de veiligheid van de bezoeker nog meer te vergroten. De gemeente Hoorn heeft een financiële bijdrage geleverd.

Onder water Het systeem werkt met onderwatercamera's die alle activiteiten in het zwembad analyseren. Wanneer een zwemmer bewegingsloos op de bodem ligt, waarschuwt het systeem de badmeester binnen 15 seconden via de pieper. Waarna deze direct levensreddende acties kan ondernemen. Het detectiesysteem vervangt de badmeester niet, maar is een hulpmiddel, een paar extra ogen, maar dan onder water. Toezichthoudend personeel blijft dus onveranderd aanwezig in De Waterhoorn.

Boven water In oktober worden twee camera's boven water boven de beweegbare bodem geïnstalleerd. Daarmee is De Waterhoorn dan maximaal beveiligd en in dat opzicht een voorbeeld voor de Nederlandse zwembaden.