ECN


Nederland en India bundelen krachten voor duurzame energie

--> -->

Nederland en India bundelen krachten voor duurzame energie Petten, 21 juni 2002

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Centre for Wind Energy Technology (C-WET), opgezet door het Indiase ministerie van niet-conventionele energiebronnen, zijn overeengekomen om samen te werken bij de implementatie van duurzame energie.

Op 20 juni 2002 hield een delegatie, geleid door Mr. M. Kannappan, staatsminister van het Indiase Ministry of Non-conventional Energy Sources, gesprekken met ECN in Amsterdam. Gedurende deze dag wisselden beide partijen inzichten uit over het duurzame energiebeleid in Nederland en India. Ook presenteerden de twee partijen activiteiten in de duurzame energiesector in beide landen.

Beide partijen concludeerden dat de ervaring, die ze hebben opgedaan bij toepassing van duurzame energietechnologieën, een uitstekende kans biedt voor verdere samenwerking. Dit geldt voor opleiding en training van deskundigen, beleidsonderzoek, en onderzoek naar en demonstratie van diverse duurzame energietechnologieën. Naast windenergie betreft dit ook zonne-energie, brandstofcellen, beleidsstudies, en rurale elektrificatie. De overeenkomst werd getekend door Mr. W. Schatborn, directeur van ECN, en namens de Indiase delegatie door Mr. Ajit K. Gupta, adviseur van het Indiase ministerie.

India is het eerste land geweest dat een volledig zelfstandig ministerie voor duurzame energie heeft opgezet. Mr. Kannappan: "Onze pogingen om duurzame energie vanaf de vroege jaren zeventig te promoten worden nu gerechtvaardigd door de internationale afspraken, bedoeld om het effect van de bestaande energieproductie en -consumptie op de klimaatverandering te minimaliseren. Onze inspanningen hebben geresulteerd in substantiële prestaties op vrijwel alle gebieden van duurzame energietechnologie. Ook zijn we in staat geweest om instituten op te zetten voor financiering en onderzoek, om onze eigen mogelijkheden voor een duurzame energieproductie te verstevigen."

Tegenwoordig groei de vraag naar elektriciteit in India schrikbarend. In de komende tien jaar heeft India 100.000 MW aan vermogen nodig om aan deze vraag te voldoen. Verder zitten er 76 miljoen huishoudens nog steeds zonder elektriciteit en moeten er 80.000 dorpen worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Bij naar schatting 18.000 dorpen is dit niet mogelijk via het bestaande net. Deze dorpen moeten gebruik zien te maken van duurzame energiebronnen, zoals windenergie. Op dit terrein zullen ECN en C-WET hun eerste gezamenlijke projecten uitvoeren in India.

Informatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Conny Ruitenburg ECN persvoorlichting telefoon 0224 56 4050 e-mail: ruitenburg@ecn.nl
---

. . . . . .
---

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Postbus 1, 1755 ZG Petten WWW: www.ecn.nl Laatste wijziging: 21 juni 2002 Informatie: info@ecn.nl
---