Gemeente Smallingerland

Proef met alternatief illegale racerij (01-05-2002)

In Drachten worden in de komende zomermaanden 3 try outs gehouden om illegale races tegen te gaan. De 3 try outs worden gehouden op de airstrip in Drachten, ten oosten van de N31 (de weg tussen Leeuwarden en Drachten). Een professionele partij is bereid gevonden deze evenementen te organiseren. Dat is de stichting DHRA (Dutch Hot Rod Association), een organisatie voor legaal dragracen. Zij maken gebruik van het programma Operation Street Legal. Daarmee zijn al positieve ervaringen opgedaan in de Verenigde Staten.

Het gaat nadrukkelijk om een proef. Op basis van een zorgvuldige evaluatie zal na afloop daarvan worden bezien of de races op de airstrip een meer struktureel karakter kunnen krijgen. Racen op straat is en blijft verboden.
Het eerste evenement wordt gehouden in het weekend van vrijdag 21 en zaterdag 22 juni. Op vrijdag 5 juli en vrijdag 2 augustus volgen de andere try-outs. De evenementen worden gehouden tussen 18.00 en middernacht. De airstrip ligt in de weilanden, naast de bebouwde kom van Drachten. Daarom wordt er gewacht met het eerste evenement tot na het broedseizoen.

De organisatie van het evenement is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid op het terrein zelf. De politie zorgt voor de afwikkeling van het verkeer naar en van het terrein. De politie is bij de try-outs aanwezig om deelnemers voor te lichten over (verkeers)veiligheidsaspecten.