Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 3 juni 2002

Eurotop Sevilla: voorrang voor een humaan asiel-migratieproject


Op 21 en 22 juni vindt in Sevilla een belangrijke Europese Raad plaats. Er is nu al afgesproken dat het thema migratie hoog op de agenda van die vergadering zal staan. De voorbije weken is er in Europa over dit thema sprake van een politieke stroomversnelling. Er was het initiatief van Tony Blair om het Britse asielbeleid serieus te verstrengen. Blair zocht steun bij premier Aznar en zo kwam het thema als prioriteit op de agenda van Sevilla te staan. Ondertussen heeft Denemarken een verstrenging van het migratiebeleid goedgekeurd en lijkt ook in Nederland een gelijkaardige stap te worden voorbereid. Bijna stilzwijgend wordt een koerswijziging doorgevoerd in de richting van een repressief beleid ten aanzien van migranten en asielzoekers.

Agalev vraagt van de Belgische regering dat zij in Sevilla een ander geluid laat horen. Enkel aansturen op meer repressie zal het migratievraagstuk niet oplossen, integendeel. Tijdens de Europese Raad in het Finse Tampere in 1999 werd afgesproken dat zou worden gewerkt aan een evenwichtig gemeenschappelijk asiel- en migratiebeleid. Het ging daarbij niet enkel over beperkende maatregelen. Er zou evenzeer gekeken worden naar de oorzaken van de migratie. De absolute eerbiediging van het asielrecht zou eveneens centraal staan. Het is duidelijk dat een aantal landen de agenda nu in een meer repressieve richting wil duwen. Die ontwikkeling is zorgwekkend. De Groenen verwachten dat de Belgische regering, onder meer bij het bezoek van de Spaanse premier Aznar op 4 juni, een politiek signaal geven dat duidelijk kiest voor mensenrechten en internationale rechtvaardigheid.

In plaats van nu toe te geven aan de druk naar meer repressie, zou het van politieke visie getuigen als de discussie in zijn werkelijke context wordt gezien. Zolang er nauwelijks legale manieren zijn om de EU binnen te komen, zullen mensen steeds meer in de richting van illegale migratie geduwd worden. De EU heeft nood aan een gemeenschappelijk migratiebeleid, dat erkent dat de EU een immigratiezone is en daarvoor correcte regels uitwerkt. Die moeten gebaseerd zijn op gecontroleerde vormen van migratie, met een gemeenschappelijke verdeling van de lasten. Het politieke opbod van individuele landen om tot meer repressie te komen, zal de zaken enkel erger maken.

Sevilla is internationaal gekend als een multiculturele en gastvrije metropool. Agalev hoopt dat dit de plek wordt waar Europa werk maakt van een toekomstgericht en humaan asiel- en migratiebeleid, niet van een politiek van angst en verkramping. Het is aan de Belgische regering om dit duidelijk te maken.

Fauzaya Talhaoui, Volksvertegenwoordiger

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/