Ingezonden persbericht

PERSBERICHT mei 2002

Door de ogen van Sabrina en Hassen

Tunesische kindertekeningen over de Nederlandse geschiedenis

Van 21 juni tot en met 27 oktober 2002 toont de Atlas Van Stolk in museum Het Schielandshuis veertig tekeningen van Hassen en Sabrina Bouazza met evenzoveel historieprenten en schoolplaten die, soms niet en soms wel, als inspiratiebron voor Sabrina en Hassen hebben gediend.

bijzondere inburgeringcursus
Sabrina (11) en Hassen (10) Bouazza zijn in Tunesië opgegroeid. Toen zij zes jaar geleden in Nederland kwamen wonen, gaf hun vader hen een soort privé-inburgeringcursus. Om de Nederlandse geschiedenis zo snel mogelijk onder de knie te krijgen, maakten Sabrina en Hassen tekeningen van de belangrijkste historische gebeurtenissen. Het resultaat is een serie van veertig gekleurde potloodtekeningen. De reeks begint bij de Germanen en eindigt met de inhuldiging van koningin Beatrix.

17e eeuwse ijscoman
Sabrina en Hassen hebben op een geestige en inventieve wijze de geschiedenis in beeld gebracht. Soms gebruikten ze historische prenten of oude schoolplaten als voorbeeld, meestal bedachten ze zelf iets origineels. Zo zien wij Karel de Grote, direct herkenbaar aan de kroon op zijn hoofd, de voortgang van de bouw van een school inspecteren. Willem de Zwijger, getekend in een meer plechtige houding, bevindt zich in zijn werkkamer met aan de wand portretten van zijn vier echtgenotes. Toen Hassen de tekening van de Gouden eeuw maakte was hij zich weliswaar bewust van het feit dat er in de zeventiende eeuw nog geen ijsjes bestonden, maar kon het toch niet laten om de ijscoman in beeld te brengen. De vrolijkste tekening is ongetwijfeld die van de inhuldiging in 1980 waarbij Koningin Beatrix de eed aflegt met een bos bloemen in haar rechterhand.

extra activiteiten
Tijdens de zomervakantie worden extra activiteiten in het museum georganiseerd, zoals een tekenwedstrijd voor kinderen. Sabrina en Hassen zullen zelf in de herfstvakantie de prijzen aan de winnaars uitreiken. De Atlas Van Stolk geeft bij de tentoonstelling een boekje uit waarin de tekeningen in kleur zijn opgenomen. Dit boekje is vanaf 21 juni voor ¤ 10,00 verkrijgbaar in het museum.

TentoonstellingDoor de ogen van Sabrina en Hassen
Datum21 juni tot en met 27 oktober 2002
LocatieAtlas Van Stolk, museum Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam-centrum
tel. 010 217 67 67, www.hmr.rotterdam.nl / www.atlasvanstolk.nl Bereikbaarheidmetro halte Beurs, tramlijnen 1, 8, 20 en 23, buslijnen 32 en 49 Openingstijdendi t/m vr 10.00 tot 17.00 uur; zater-, zon- en feestdagen 11.00 tot 17.00 uur

Noot voor de redactie,