Keywords: TNO,perskamer,itsef,ict evaluatiefaciliteit

Perskamer

TNO-ITSEF BV eerste en enige internationaal erkende ICT-evaluatiefaciliteit in Nederland

TNO

18 juni 2002

Op 21 juni a.s. start TNO-ITSEF BV als eerste en enige Nederlandse evaluatiefaciliteit voor ICT-beveiliging volgens de internationale norm Common Criteria/ISO15408. Deze internationale erkenning betekent dat succesvol doorlopen evaluatietrajecten nu door TNO-ITSEF BV kunnen worden bekroond met een internationaal geldig certificaat.

TNO-ITSEF BV is een 100% dochteronderneming van TNO.

Eenduidige garantie of ICT-product veilig of onveilig is Bij de aanschaf en het in gebruik nemen van ICT-producten is de vraag naar de integrale veiligheid van het product in toenemende mate van belang. Met een Common Criteria evaluatie krijgen gebruikers zekerheid dat de geboden ICT beveiliging goed is en kunnen producenten aantonen dat het systeem veilig is. Bij een evaluatie wordt niet alleen het product getoetst maar ook het ontwerptraject, de ontwikkelomgeving, de aflevering, de begeleiding van eindgebruikers en de nazorg. Beveiliging is immers niet alleen techniek.

TNO-ITSEF BV werkt als enige in Nederland volgens de internationale norm Common Criteria/ISO15408 om ICT-producten en -systemen te beoordelen. Bij zo'n beoordeling evalueert TNO-ITSEF BV of het product doet wat het moet doen én ... niet doet wat het niet moet doen. Met behulp van de internationale norm worden deze vragen op een uniforme en reproduceerbare wijze beoordeeld en een uitspraak gedaan of de veiligheidsmaatregelen daadwerkelijk de geclaimde zekerheid bieden.

Erkende evaluaties door TNO-ITSEF BV
Als eerste en enige in Nederland voldoet TNO-ITSEF BV aan de eisen voor een erkende evaluatiefaciliteit om Common Criteria evaluaties uit te voeren. De evaluaties van TNO-ITSEF BV worden uitgevoerd onder de controle van het Duitse Common Criteria Certificatie Schema van het Bundesambt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI). In de toekomst zal TNO-ITSEF BV zich ook aansluiten bij het Nederlandse Schema dat op dit moment door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wordt opgezet.

Meer informatie:
www.commoncriteria.nl/ of www.commoncriteria.org/

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

TNO Wegwijzer
telefoon 015 269 69 69
fax 015 261 24 03
e-mail wegwijzer@tno.nl

---