Ingezonden persbericht


Amsterdam, 19 juni 2002

PERSBERICHT

Nederlandse delegatie aanwezig bij Eurotop-protesten in Sevilla.

Vanuit het platform 'De wereld is niet te koop', dat zich inzet voor een "andere" globalisering, neemt een delegatie deel aan de acties en demonstraties in het Spaanse Sevilla op 21 en 22 juni. Het Spaanse voorzitterschap van de Europese Unie wordt dan traditioneel afgesloten met een Europese top van regeringsleiders. Tal van Spaanse en andere Europese organisaties hebben opgeroepen om tijdens deze top te demonstreren tegen het Europa van het kapitaal.

"Het beleid van de Europese Unie bevordert de ongelijkheid in de wereld. Nog steeds hebben 780 miljoen mensen honger in de wereld, dit ondanks mooie beloften dat hongerbestrijding prioritair beleid zou worden. Niet alleen buiten de Europese Unie werpt het Europese beleid zure vruchten af. Vele Europese landen zijn de afgelopen jaren geconfronteerd met een groeiende xenofobie, dat zich nu ook electoraal begint te uiten. Racisme en vreemdelingenangst vormen een grote bedreiging voor de democratie en het recht op vrije meningsuiting. Het 'Fort Europa' en het steeds strenger wordende vluchtelingenbeleid gooit enkel olie op het vuur", aldus het platform 'De Wereld is Niet te Koop'.

Demonstraties

Op 21 en 22 juni zullen, net als bij eerdere protesten in ondermeer Nice, Gotenborg en Brussel, wederom honderdduizenden mensen de straat op gaan om te demonstreren voor een rechtvaardige, democratische, sociale en milieuvriendelijke Europese Unie. "Voor een EU die solidariteit met de minder ontwikkelde landen niet alleen met de mond beleid, maar omzet in een krachtig beleid. Een eerste stap hierin zou de kwijtschelding van alle schulden van Derde Wereldlanden moeten zijn", aldus het platform.

Platform

'De wereld is niet te koop' is een samenwerkingsverband van tientallen organisaties en individuen die zich keren tegen de neo- liberale globalisering waarin mensen boven winst gaan. Het is een voortzetting van 'D14, voor een ander Europa' die vanuit Nederland meer dan honderden mensen mobiliseerde naar de Eurotop in Brussel in december 2001. 'De wereld is niet te koop' wordt ondermeer ondersteund door: Vereniging Milieudefensie, Transnational Institute, Attac en de Euromarsen.



Ingezonden persbericht