Korps: Friesland, plaats: Friesland 21-06-2002
Politieberichten van 20/6 (13.00) t/m 21/6 (07.00)

Leeuwarden: diefstal uit auto
Woensdag tussen 08.00 en 18.00 uur is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Tijnjedijk. Men kwam binnen door een deur te forceren. Gestolen werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 23-jarige inwoner van Damwoude.

Joure: winkeldief aangehouden
Donderdag om 14.40 uur werd een diefstal gepleegd in een winkel aan de Midstraat. Door een 27-jarige inwoner van Joure werden twee pakjes sigaretten en een flesje parfum gestolen. De waarde van de gestolen goederen bedraagt 38,82 euro. De man is overgebracht naar het bureau. Hier verklaarde hij dat hij geen geld bij zich had gehad. Het parfum had hij voor zijn vrouw gekocht, zij had ook de portemonnee bij zich. Uit onderzoek bleek dat de man helemaal niet getrouwd was. Aangifte is gedaan door een 29-jarige inwoonster van Joure.

Leeuwarden: inbraak school
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een school aan de Brandemeer. Onduidelijk is hoe men het pand is binnengekomen. Gestolen werd een computer. Aangifte is gedaan door een 49-jarige inwoner van Stiens.

Drachten: diefstal uit auto
Donderdagochtend is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Kuinder. Onbekend is hoe men is binnengekomen. Gestolen werd een handsfree set. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoner van Drachten.

Heeg: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 19.30 uur sprong een 14-jarige meisje uit Krefeld achter uit het wegdek van De Syl op. Hierbij werd zij geraakt door een auto, bestuurd door een 31-jarige inwoner van Heeg. Het meisje kon niet meer worden ontweken en de auto reed met het linkerachterwiel tegen de rechtervoet van het meisje aan. Bij de komst van de politie was het meisje reeds door omstanders naar het Anthoniusziekenhuis gebracht. Het meisje liep een licht gekneusde voet op en kon na behandeling worden ontslagen.

Leeuwarden: snorfiets ingevorderd
Donderdag omstreeks wilde de politie een 14-jarige snorfietser uit Leeuwarden controleren op de Koerierstersespel. De jongen ging er vandoor, maar de politie wist waar de jongen woonde. Hier werd de jongen geconfronteerd met het rijden zonder helm, het niet in het bezit hebben van een bromfietscertificaat en het niet verzekerd zijn. Hierop besloot de moeder afstand te doen van de snorfiets ter vernietiging.

Drachten: aanhouding verdachte
Donderdag omstreeks 22.00 uur kreeg de politie ene melding dat een 29-jarige inwoner van Drachten spullen naar benden gooide vanaf de eerste Tjaardaflat. Het betrof twee vuilniszakken en een salontafel. Binnen in de woning had hij ook vernielingen gepleegd. Ook bedreigde hij zijn 62-jarige moeder. Bij zijn aanhouding verzette de man zich hevig. Hierop is hij geboeid, onder het uiten van diverse bedreigingen richting de politie, afgevoerd naar het bureau.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Donderdagavond kreeg de politie een melding dat een man, al zwaaiend met een hamer, door de Vegelinbuurt liep. Ook was de man in de Derde Vegelindwarsstraat door een raam gevallen. Op de kruising met de Ypeijstraat werd de man gesignaleerd. De man, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, is, terwijl hij slaande bewegingen met de hamer maakte, aangehouden door de politie en overgebracht naar het bureau. De hamer is in beslag genomen. Uit nader onderzoek bleek dat een drietal autos was vernield.

Leeuwarden: overval
Donderdag om 21.30 uur werd een overval gepleegd op een winkel aan het Cambuurplein. Twee overvallers, die zich onherkenbaar hadden gemaakt, kwamen de zaak binnen na sluitingstijd en dwongen een 17-jarige medewerkster geld af te staan. Nadat de overvallers het geld hadden buit gemaakt gingen ze er vandoor. De politie was snel ter plaatse en heeft nog een zoekslag door de omgeving gemaakt. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

De Zwemmer: controle
Naar aanleiding van aanhoudende klachten dat er op bruggen over de Zwemmer gevaarlijke capriolen door jeugd wordt uitgehaald heeft de politie een aantal dagen achtereen hierop verscherpt toezicht uitgevoerd. Afgelopen dinsdag zijn er bij Kuikhorne vijf jeugdige zwemmers bekeurd (20 euro voor jeugdigen en 40 euro voor volwassenen) voor het hinderen van pleziervaartuigen die bij Kuikhorne langs voeren. Woensdag is de politie weer ter plaatse geweest, met twee politiebootjes. Zij hebben de hele middag op de Zwemmer gesurveilleerd. De jeugd hield zich toen op in een gedeelte van de Zwemmer waar ze geen overlast veroorzaakten en verder gedroeg de jeugd zich hier keurig. De politie zal verder deze zomer regelmatig controleren. Overigens is er regelmatig overleg tussen politie, buurtbewoners en jeugdwerkers van de gemeenten Dantumadeel, Dongeradeel en Achtkarspelen.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272