Keywords: TNO,perskamer,hoge werkdruk,depressieve klachten,werkhervatting

Perskamer

Hoge werkdruk en depressieve klachten belangrijke drempels voor werkhervatting - Snelle inschakeling bedrijfsarts verhoogt kans snelle terugkeer

TNO

20 juni 2002

Een hoge werkdruk en aanhoudende of toegenomen depressieve klachten van werknemers die om psychische redenen verzuimen, zijn belangrijke drempels voor een volledige werkhervatting aan het einde van het eerste ziektejaar. Van deze werknemers heeft vrijwel iedereen in de eerste drie maanden van de ziekte contact gehad met de huisarts en/of de bedrijfsarts. Er is echter nauwelijks onderling overleg tussen beide artsen en vaak worden de gezondheidsproblemen verschillend beoordeeld.
Werknemers die in de eerste vier weken na ziekmelding meer dan twee keer contact met de bedrijfsarts hebben gehad hebben een grotere kans op volledige werkhervatting aan het einde van het eerste ziektejaar.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek Psychische klachten, interventies en werkhervatting (De prognosestudie INVENT), dat TNO Arbeid samen met het Trimbos-instituut heeft uitgevoerd. In dit onderzoek zijn 436 werknemers, die ongeveer drie maanden na hun ziekmelding om psychische redenen het werk nog niet hadden hervat, een jaar lang gevolgd. Circa 30% bleef na drie maanden veel depressieve klachten houden en bij 11% van de werknemers stegen de depressieve klachten in de loop van het eerste ziektewetjaar. Dit zijn relatief hoge percentages, zeker gezien het lage percentage doorverwijzingen naar gespecialiseerde behandelaars. Slechts 10% van de werknemers had in de eerste vier weken na de ziekmelding contact met een behandelaar die specifiek was opgeleid om psychische klachten te behandelen. In de periode tot circa vier maanden na de ziekmelding liep dat op tot 16 %.

Uit het onderzoek blijkt dat veel werknemers na hun ziekmelding al snel contact zochten met hun bedrijfsarts. Vaak hadden zij dan ook al contact met hun huisarts. Geconstateerd werd dat bij meer dan twee contacten met de bedrijfsarts in de eerste vier weken na de ziekmelding er een grotere kans is op volledige werkhervatting aan het einde van het eerste ziektejaar. Dit pleit voor vroegtijdige contacten met de bedrijfsarts. Wel waren huisarts en bedrijfsarts het vaak oneens over de aard van de psychische problemen. Werknemers die door huisartsen als `overspannen' werden betiteld, werden door hun bedrijfsarts vaak als 'depressief' beschouwd. Een vrijwel totaal gebrek aan onderlinge afstemming kan hiervan de oorzaak zijn. Dit is van groot belang, omdat beide psychische aandoeningen om andere vervolg- of verwijstrajecten vragen.

De beroepsgroepen van de huisartsen en de bedrijfsartsen willen gezamenlijk een centrale rol vervullen in de begeleiding van zieke werknemers, maar dan moeten beide beroepsgroepen wel eerst beter gaan samenwerken. Daarnaast zou ook de werkgever een actievere rol moeten spelen. De geïnterviewde werknemers zeggen vaak dat de werkgever meer had kunnen doen om hen weer bij het werk te betrekken.

Het rapport Psychische klachten, interventies en werkhervatting is voor EUR 23,-- (ex BTW) te bestellen bij:
TNO Arbeid
fax: 023 554 93 94
e-mail: receptie@arbeid.tno.nl

Meer informatie:
TNO Arbeid

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

TNO Wegwijzer
telefoon 015 269 69 69
fax 015 261 24 03
e-mail wegwijzer@tno.nl

---