Gemeente Breda

21-06-2002

Aanschrijving avi-bodemas verstuurd

In vervolg op een overleg van 12 april met de ministers Netelenbos en Pronk heeft het college van burgemeester en wethouders deze week de Projectorganisatie HSL-A16 aangeschreven om vóór november 2002 een deel van de avi-bodemas die onder het tracé voor de A16 is gebruikt (ca. 40.000 ton) te verwijderen. De avi-bodemas ligt hier namelijk te dicht bij het grondwater. Zoals gebruikelijk in dit soort situaties zal de gemeente Breda - als niet voldaan wordt aan het gestelde in de aanschrijving- een dwangsom opleggen van 200.000,- per week tot een maximum van 2,4 miljoen.

Uit een rapport van TNO in februari van dit jaar bleek dat de avi-bodemas op deze plek niet voldeed aan de bepalingen uit het bouwstoffenbesluit omdat het te dicht bij het grondwater lag. Dit zou in de toekomst milieuproblemen met het grondwater kunnen veroorzaken. TNO adviseerde de avi-bodemas te verwijderen en een extra laag zand van 60 cm aan te brengen. Een alternatieve oplossing van de projectorganisatie HSL om grondwaterstanden kunstmatig te verlagen, werd door TNO niet afdoende geacht.

Breda, 21 juni 2002

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer C. Frijters, afdeling Milieu, dienst Ruimtelijke ontwikkeling, milieu en economische zaken, telefoon (076) 529 44 76.