Gemeente Soest

Koninklijke luchtmacht herdenkt overleden personeel op vliegbasis Soesterberg

Zevenentachtig jaar geleden werd op de vliegheide nabij het dorp Soesterberg de Koninklijke Luchtmacht opgericht. Daarmee ontstond het oudste militaire vliegveld van Nederland, Vliegbasis Soesterberg. Het is traditie om jaarlijks, hier op "de Bakermat", het overleden luchtmachtpersoneel te herdenken. Dit jaar gebeurt dit op maandag 1 juli 2000 om 11.00 uur.

De herdenkingsplechtigheid vindt plaats bij het uit 1923 daterende monument, ten overstaan van het Vaandel van de Koninklijke Luchtmacht, een gewapende troep, deputaties van de Luchtmachtonderdelen, het Hoofdkwartier Koninklijke Luchtmacht, autoriteiten, genodigden en nabestaanden. Tijdens de plechtigheid wordt een krans gelegd door de Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, Luitenant-generaal D.L. Berlijn.

Na een toespraak van de Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten worden de Nederlandse vlag en de luchtmachtvlag halfstok gehesen. Hierna houdt het Hoofd luchtmacht aalmoezenier een toespraak en spreekt de hoofd luchtmacht predikant een gebed uit. Na het leggen van de kransen volgt
1 minuut stilte. Vervolgens speelt de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht het Wilhelmus en worden de vlaggen in top gehesen, gevolgd door het overvliegen van vier F-16's in "Lost Wing Man Formatie". De plechtigheid eindigt met een defilé.

De bevolking van Soesterberg en andere belangstellenden zijn van harte welkom bij de plechtigheid op de vliegbasis. Voor hen vertrekken om 10.25 uur bussen vanaf het Dorpsplein in Soesterberg naar de vliegbasis.

---

Inenting gemeente Soest op 3 en 4 juli

Goede opkomst Eemnes bij vaccinatiecampagne meningokokken C

De gemeente Eemnes was de eerste gemeente in de regio Eemland waar de GGD startte met de uitvoering van de grootste landelijke vaccinatiecampagne die ooit in Nederland is uitgevoerd. Ruim 1000 kinderen en jongeren waren opgeroepen om op woensdag 19 juni naar de sporthal De Hilt te komen voor de gratis vaccinatie. Dankzij een goede organisatie, de uitstekende accommodatie en het feit dat iedereen zich aan de afgesproken oproeptijd hield, is de eerste vaccinatiedag succesvol verlopen. Wachttijden konden worden voorkomen en de bezoekers stonden binnen enkele minuten weer buiten. De opkomst werd uiteindelijk 76%, waarbij geen rekening is gehouden met het aantal mensen dat geen gehoor heeft gegeven aan de oproep, omdat men al eerder gevaccineerd is door de huisarts of omdat men om principiële redenen afziet van vaccinatie.

Op 21 juni is de gemeente Woudenberg aan de beurt gevolgd door Bunschoten (26 juni), Baarn (27 en 28 juni), Amersfoort (1 tot en met 5 juli), Soest (3 en 4 juli). Nijkerk (8 en 9 juli) en tenslotte Leusden (10 en 11 juli).

In juni, juli en september worden in totaal ruim 75.000 kinderen woonachtig in de Eemlandse gemeenten Eemnes, Woudenberg, Bunschoten, Baarn, Amersfoort, Soest, Nijkerk en Leusden uitgenodigd.

In verband met de beschikbaarheid van het vaccin vindt de vaccinatie plaats in 2 fasen.

De eerste groep van ruim 35.000 kinderen ontvangt in juni een oproep voor de vaccinatie tegen meningokokken C. Het gaat dan om de volgende groep:


1. Jongeren geboren op of na 1 juni 1983 en voor 1 juni 1987;


2. Kinderen geboren op of na 1 juni 1996 en voor 1 juni 2001.

In september krijgt de tweede groep van 40.000 kinderen uit de regio een oproep zich te laten vaccineren. Het gaat dan om kinderen geboren op of na 1 juni 1987 en voor 1 juni 1996.

Landelijk is er voor gekozen om de campagne te starten voordat de schoolvakanties beginnen. Daarom startte de campagne op 15 mei in de noordelijke provincies, op 29 mei volgden de zuidelijke provincies en in juni het midden van Nederland. Dit houdt ook verband met het beschikbaar komen van het vaccin. Het is onmogelijk om in mei al het noodzakelijke vaccin voor ruim 3 miljoen kinderen beschikbaar te hebben voor iedere provincie in Nederland.

Voor meer informatie kan men op werkdagen van 09.00 uur tot 21.00 uur een gratis telefoonnummer bellen 0800 - 3008051, of surfen naar www.vaccinatie.minvws.nl., Ook op de website van de GGD Eemland staat voortdurend nieuwe informatie over de campagne: www.ggdeemland.nl.
---

Eem-Vallei educatief