Drempels weg



Macromedia en Jakob Nielsen gaan samenwerken

Doel: verbetering gebruiksvriendelijkheid op internet

21-06-2002
Begin deze maand hebben het bedrijf Macromedia en Jakob Nielsen aangekondigd te gaan samenwerken. Macromedia is bekend van onder meer het programma Flash en de html-editor Dreamweaver; Jakob Nielsen is een bekend voorvechter van een gebruiksvriendelijk internet. Ze willen zich gezamenlijk gaan richten op de verbetering van de gebruiksvriendelijkheid in ontwikkelsoftware voor websites.

Het is positief dat een bedrijf als Macromedia samenwerking zoekt met Nielsen. Dat geeft nog eens aan dat de ontwikkelingen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid op internet onomkeerbaar zijn, en op de goede weg. Het mag echter niet zo zijn dat een voorvechter van gebruiksvriendelijkheid op internet alleen wordt gebruikt om een nog grotere afzetmarkt van producten te bereiken.

Stappen
Maar Nielsen heeft gezegd dat Macromedia al daadwerkelijk stappen heeft genomen richting een betere gebruiksvriendelijkheid, bijvoorbeeld met Macromedia Flash MX. Deze nieuwe ontwerpsoftware voor het programma Flash Player 6, dat tot dusver vaak de toegang tot een website onmogelijk heeft gemaakt, is volgens Macromedia verbeterd. Ontwerpers en ontwikkelaars die het gebruiken, zouden er een gebruiksvriendelijk en toegankelijk product mee kunnen maken.

Discussie
Over Flash Player 6 is echter nog lang niet iedereen tevreden. Wellicht werd al te gemakkelijk aangekondigd dat de nieuwe versie toegankelijker en gebruiksvriendelijker zou zijn. Vincent Bijlo maakte er in zijn conférence op de Drempels Weg-manifestatie afgelopen april nog een grap over.

Toch heeft Jakob Nielsen bevestigd dat Flash MX gebruikers in staat stelt content en toepassingen te creëren die gemakkelijker zijn en die traditionele gebruiksvriendelijkheids- en toegankelijkheidsrichtlijnen volgen. Belangrijk voor Drempels Weg-bezoekers is vooral dat Macromedia Flash MX het maken van een toegankelijke website vereenvoudigt doordat beschrijvende tekst kan worden toegevoegd.