Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS http://minvws.nl

MinVWS: Individueel medisch onderzoek Bijlmerramp afgerond

Vrijdag 21 juni 2002, nummer 72

Medisch Onderzoek Vliegramp Bijlmermeer (MOVB) sluit eerste fase af:

Het Individueel Medisch Onderzoek dat wordt uitgevoerd binnen het Medisch Onderzoek Vliegramp Bijlmermeer (MOVB) is gereed. Het Individueel Medisch Onderzoek liep van januari 2000 tot maart 2002. In totaal zijn 4.806 bewoners en hulpverleners onderzocht die betrokken waren bij de vliegtuigramp in de Bijlmermeer in 1992. Alle betrokken krijgen het verslag thuis gestuurd.

In het onderzoek ondergingen betrokkenen een uitgebreid persoonlijk medisch onderzoek waarbij de lichamelijke en geestelijke staat van hun gezondheid is vastgesteld. Hiervoor ondergingen ze bloed- en urineonderzoek, een longfunctieonderzoek en een algemeen lichamelijk onderzoek. De vertrouwelijke uitslagen van de onderzoeken zijn besproken met de deelnemers. In het onderzoek kregen de deelnemers in voorkomende gevallen ook advies van de behandelend arts over verwijzing naar specialistische zorg, waaronder het door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opgezette Advies- en Behandelcentrum Vliegramp Bijlmermeer (ABC). Ruim 20 procent van de deelnemers kreeg het advies zich via hun huisarts te laten verwijzen naar het ABC, dat vooral is gespecialiseerd in Lichamelijk Onverklaarde Klachten (LOK) en het Post Traumatisch Stress-syndroom (PTSS).

Het bestuderen van het verband tussen eventuele klachten en de ramp is geen onderdeel van dit Individueel Medisch Onderzoek. Daarvoor loopt binnen het MOVB het Epidemiologisch Onderzoek (wetenschappelijk onderzoek). Aanvankelijk is dit onderzoek uitgevoerd onder bewoners en hulpverleners. Het Epidemiologisch Onderzoek onder Bewoners is in juni 2001 stopgezet bij gebrek aan deelnemers. De eerste resultaten van het Epidemiologisch Onderzoek onder Hulpverleners worden in het eerste kwartaal van 2003 verwacht.

De opdrachtgevers van de onderzoeken van het MOVB zijn het ministerie van VWS, gemeente Amsterdam, Regiopolitie Amsterdam-Amstelland en KLM NV. De centrale coördinatie van de onderzoeken is in handen van KLM Arbo Services, die tevens samenwerkt met Uitvoeringsorganisatie MOVB. Dit is een samenwerkingsverband van VU Medisch Centrum en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG).

-0-0-0-