Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Terug naar de homepage

Terug naar de vorige bladzijde laatste nieuws Terug naar de vorige bladzijde

Utrecht, 21 juni 2002

Verbod discriminatie gehandicapten en chronisch zieken bijna een feit

De Wet Gelijke Behandeling Gehandicapten en chronisch zieken (WGBGcz) stond op 20 juni op de agenda van de Tweede Kamer. Het ziet ernaar uit dat de Tweede Kamer de voorstellen komende woensdag aanneemt. Dan wordt het wetsvoorstel in de Kamer in stemming gebracht. Volgens de betrokken belangenorganisaties, de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) betekent dit een doorbraak, waardoor mensen met een handicap of chronisch ziekte niet langer gediscrimineerd mogen worden.

Op verzoek van enkele Kamerfracties is het wetsvoorstel zelfs uitgebreid. Het aanvankelijke voorstel regelde alleen de gelijke behandeling bij de toegang tot arbeid en beroepsopleidingen. Een groot aantal Kamerfracties vindt dat de voorstellen uitgebreid moeten worden met de toegang tot het openbaar vervoer. Deze uitbreiding is reeds verwerkt in het wetsvoorstel dat de Tweede Kamer nu bespreekt . Tijdens de discussie en vragenronde die op 20 juni in de Kamer plaatsvond werd duidelijk dat een ruime meerderheid van de Kamer de voorstellen ondersteunt. Alleen de LPF was afwezig bij de discussie.

Doorbraak

CG-Raad-voorzitter Jan Troost sprak na afloop van het kamerdebat van een 'doorbraak in wetgeving'. Hij was bijzonder tevreden over het pleidooi van de Kamer voor uitbreiding van het wetsvoorstel met de gelijke toegang tot het openbaar vervoer. 'Mobiliteit en vervoer vormen voor veel mensen met fysieke functiebeperkingen een enorm struikelblok in het dagelijks leven', aldus Troost, 'Het is verheugend vast te stellen dat een grote Kamermeerderheid hier door middel van wetgeving een oplossing voor aan wil reiken'.

---