Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

21-06-2002
Gemeente Achtkarspelen investeert komende jaren 24 miljoen, waarvan bijna 4 miljoen aan nieuwe investeringen in de periode 2003 - 2004

Het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen is uitermate tevreden met de sluitende begroting voor de periode 2003 - 2006. In de zogenaamde Perspectiefnota (meerjarenbegroting) stelt het college aan de raad voor om bijna 4 miljoen euro uit te trekken voor investeringen in nieuw beleid, vervanging en onderhoud. Van de aanvankelijk voorgedragen investeringen is een deel op een reservelijst geplaatst, omdat deze de financiële mogelijkheden overtreffen.

De plannen van het college worden weergegeven in de Perspectiefnota, die op donderdag 27 juni in de gemeenteraad behandeld wordt. In deze nota worden voor de komende vier jaren de investeringen op alle beleidsterreinen geïnventariseerd met daarbij een raming van de kosten. Ook geeft de Perspectiefnota aan wat de beschikbare middelen zijn in deze periode. Omdat de voorgedragen investeringen de financiële mogelijkheden flink overtreffen, heeft het college daarin een keuze moeten maken, waarbij realisatie van de speerpunten uit het collegeprogramma voorop stond.

Ook in eerdere Perspectiefnota's werd besloten tot het doen van investeringen in nieuw beleid, vervanging en onderhoud. Samen met deze eerder door de raad vastgestelde investeringen bedraagt het totale gemeentelijke investeringsniveau, voor de jaren 2002 tot en met 2005, ongeveer 24 miljoen.

Investeringen
Achtkarspelen gaat de komende jaren investeren in veilige voorzieningen voor de sportende inwoners van de gemeente, door actief in te zetten op legionellapreventie bij de sportaccommodaties. Op het gebied van veiligheid zet de gemeente ook in op meer brandweerlieden om de taken op bijvoorbeeld brandpreventie- en preperatief gebied goed uit te kunnen voeren.

Verder krijgen de peuterspeelzalen veel aandacht de komende tijd. De gemeente gaat de Stichting Peuterspeelzalen Achtkarspelen ondersteunen bij een professionaliseringsoperatie en daarnaast wordt er geïnvesteerd in de herhuisvesting van een aantal peuteronderkomens. Vrijwilligers krijgen ook de aandacht die ze verdienen in de periode 2003 - 2006, doordat Achtkarspelen investeert in het opzetten van een vrijwilligerswerkbeleid, dat moet bijdragen aan voldoende gemotiveerde nieuwe vrijwilligers bij de verenigingen in de gemeente.

Op het milieuterrein Lutkepost ligt op dit moment veel compost dat gebruikt kan worden als afdekgrond van een stortplaats, maar de afvoer brengt hoge kosten met zich mee. De kosten van die afvoer worden betaald uit de afvalstoffenheffing. Daarnaast vallen de kosten van de exploitatie van het composteringsterrein van Fryslân Miljeu hoger uit. Dit is ook meegenomen in de Perspectiefnota.
Om wangebruik van de afvalcontainers in de gemeente te voorkomen en betalingen van de afvalstoffenheffing te controleren, krijgen alle containers in Achtkarspelen een herkenningssticker.

Het college gaat ook investeren in achterstallig wegenonderhoud en voegt extra geld toe aan het reeds bestaande budget voor de realisatie van de zuidoostelijke rondweg om Buitenpost. De fietsers worden ook niet vergeten, doordat de gemeente nieuwe fietspaden wil aanleggen in de herinrichtingsgebieden. Om te voorkomen dat men tijdens vorstperiodes onderuit gaat, schaft de gemeente een nieuwe zoutstrooier aan voor de dorpen.
De ICT-koorts is ook toegeslagen in de ruimtelijke ordening. Voor de digitalisering van gemeentelijke bestemmingsplannen wordt een extra budget beschikbaar gesteld en daarnaast gaat de gemeente digitale luchtfoto's gebruiken voor een adequate handhaving.

Verder blijven ook de gevolgen van de dualisering van het gemeentebestuur en bijvoorbeeld de bouw van een jeugdhonk in Drogeham speerpunten van beleid in de planperiode en kunnen dus rekenen op het nodige extra geld.

Belastingen
Door een financiële meevaller kan de hondenbelasting eerder dan gepland, namelijk met ingang van 2004, afgeschaft worden.