Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 21-06-2002
Persberichten district Maastricht
Vrijdag 21 juni 2002 (HP 11:42 uur)

Maastricht, snelheidscontroles:
Op donderdag 20 juni 2002 zijn door de politie op twee verschillende plaatsen te Maastricht snelheidscontroles gehouden. Tussen 11.15 en 12.15 uur stond de radarauto opgesteld op de Cabergerweg waar de snelheid van 580 motorvoertuigen gecontroleerd werd. 52 bestuurder bleken harder te rijden dan de toegestane snelheid van 50 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 71 km per uur. Tussen 14.40 en 16.10 uur stond de radarauto opgesteld op de Via Regia te Maastricht. Hier werd de snelheid gemeten van 330 motorvoertuigen waarvan 122 bestuurders harder reden dan de toegestane snelheid van 50 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 105 km per uur. Alle overtreders krijgen het proces-verbaal thuis gestuurd.

Maastricht, dronken fietser:
De bemanning van een surveillance-auto van de politie trof vrijdagmorgen 21 juni 2002 omstreeks 01.55 uur op de Wilhelminabrug te Maastricht een persoon liggend op de grond naast zijn fiets aan. Hij bleek behoorlijk diep in het glaasje gekeken te hebben en kon na het opstaan slechts met moeite op zijn benen staan blijven. Hij bleek tijdens het fietsen zijn evenwicht niet te bewaren en was daarna met fiets en al gevallen. Aan het politiebureau gaf de ademanalyse een alcoholpromillage aan tussen 1.8 en 1.9 promille. Hij kreeg een transactievoorstel aangeboden van 75 euro. Na verhoor kon hij huiswaarts. Hij kreeg een rijverbod van 9 uur opgelegd.

Maastricht, insluiper aangehouden:

Een 37 jarige illegale vreemdeling verblijvende te Weert is donderdagavond 20 juni 2002 op Hoogfrankrijk te Maastricht door de politie aangehouden. Hij was in een woning aan Hoogfrankrijk binnengeslopen en werd daar aangetroffen door de bewoonster. De bewoonster had een raam van haar woning op de begane grond een stukje laten open staan om de woning te luchten. Terwijl zij elders in de woning bezig was hoorde zij het geluid van een rammelend rolluik waarna zij een kijkje ging nemen. In de woonkamer trof zij een onbekend man aan die de woning weer verliet via dezelfde weg als hij binnengekomen was. De gewaarschuwde politie trof de man weglopend op het Hoogfrankrijk nog aan. Hij werd aangehouden en voor verder onderzoek door de afdeling Vreemdelingenzaken ingesloten aan het politiebureau. Daar bleek bij onderzoek dat hij een in Nederland illegaal verblijvend persoon was. Uit de woning bleek niets ontvreemd te zijn.

Maastricht, schennispleger aangehouden:

Een 42 jarige inwoner van Maastricht is donderdagavond 20 juni 2002 door de politie aangehouden nadat hij schennis pleegde ten nadele van een inwoonster van Sittard.
De man fietste omstreeks 19.00 uur in het stadspark te Maastricht waar hij plaatsnam op een bank. Een inwoonster van Sittard zag dat de man over zijn kruis aan het wrijven was waarna de man zijn geslachtsdeel onder zijn korte broek vandaan haalde. Het slachtoffer voelde zich daarbij niet prettig bij het zien van de man en liep gewoon door. Enkele tientallen meters verder in het park werd het slachtoffer opnieuw met dezelfde man geconfronteerd, weer zittend op een bank. Opnieuw haalde de man zij geslachtsdeel onder zijn korte broek vandaan. De inwoonster van Sittard liep opnieuw gewoon verder, maar belde de politie en deed kort daarna aangifte van het voorval. De politie kon de schennispleger in het park aanhouden. Hij werd voor verder onderzoek aan het politiebureau ingesloten. Na overleg met de Officier van Justitie werd in het kader van afhandeling snelrecht een proces-verbaal tegen de 42 jarige inwoner van Maastricht opgemaakt. De opgelegde boete van 130 euro betaalde hij meteen. In het gesprek met de schennispleger is gebleken dat de man dingend om hulp verlegen zit vanwege zijn afwijkend gedrag, Voor hem zal een hulpverleningsinstantie gezocht worden.

Maastricht, winkeldief aangehouden:
Na het plegen van een winkeldiefstal in een grootwarenhuis gevestigd aan de Grote Staat te Maastricht werd een 36 jarige inwoner van Maastricht door de bedrijfsbeveiliging van het winkelbedrijf aangehouden.
Personeel van de bedrijfsbeveiliging zag donderdagmiddag omstreeks 16.50 uur een man in de winkel een pantalon met een waarde van 37 euro wegnemen en daarmee de winkel verlaten. De pantalon werd aan de kassa niet ter betaling aangeboden. In de Mariastraat te Maastricht kon de winkeldief door de beveiliger achterhaald worden en daar ter plaatse gehouden worden tot de komst van de gewaarschuwde politie. Deze heeft de winkeldief meegenomen naar het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt. Het bleek niet de eerste keer te zijn dat hij in dit winkelbedrijf een diefstal pleegde. Hij kreeg eerder van het bedrijf een verbod om zich in de winkel te vertonen. Wegens het plegen van de diefstal en het negeren van het lokaalverbod maakte de politie tegen de inwoner van Maastricht proces-verbaal op. Na verhoor werd hij in vrijheid gesteld.