---

Ministerie van Defensie



---

Turken nemen leiding ISAF over van Britten

21-06-2002

Turkije heeft gisteren (20 juni) het commando over de International Security Assistance Force (ISAF) overgenomen van Groot-Brittannië. De commando-overdracht is gehouden op het nu nog Engelse hoofdkwartier in het centrum van Kaboel en ging gepaard met een militaire ceremonie met een Britse en Turkse erewacht, vlaggendragers van alle deelnemende landen en een Brits en Turks muziekkorps. De Turkse generaal-majoor Akin Zorlu zal de komende zes maanden het commando voeren over de internationale troepenmacht van 5000 militairen. De Engelse generaal-majoor John McColl neemt na zes maanden afscheid en droeg zijn commando over me de volgende woorden: "I hand over to general Zorlu with my hopes and prayers for the future".

De Turken verhogen hun aandeel in ISAF van 260 naar 1500 militairen, terwijl de Britten hun aandeel verlagen van 1300 naar 400. De taken en het mandaat van ISAF blijft ongewijzigd: zorgdragen en handhaven van een veilige en stabiele omgeving van Kaboel, zodat de regering van Hamid Karzai haar werk kan doen, te weten het land opbouwen en besturen.

Bij de ceremonie waren veel genodigden aanwezig, zoals president Hamid Karzai, de VN afgezant voor Afghanistan Mr. Brahimi en de Britse Bevelhebber der Landstrijdkrachten. President Karzai bedankte generaal majoor McColl voor zijn uitermate belangrijke aandeel in het vredesproces van Afghanistan. Met name dat hij met ISAF voor de gewone Afghaanse bevolking rust en stabiliteit heeft gebracht, waardoor het normale leven weer op gang is gekomen in Kaboel.


* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme