Productschap Tuinbouw

Eerste kwartaal 2002 weinig verse groente en fruit gekocht

Nederlandse huishoudens hebben in het eerste kwartaal van dit jaar bijna tien procent minder verse groente en fruit gekocht vergeleken met 1999. Vooral de hogere prijzen van groente door tegenvallende oogsten in Zuid-Europa waren de oorzaak van de verminderde kooplust. Dat bericht het Productschap Tuinbouw (PT).

In de supermarkten kwamen de prijzen van verse groenten in de eerste drie maanden van 2002 gemiddeld bijna twintig procent hoger uit vergeleken met drie jaar geleden. Ondanks dat de consumenten minder groenten kochten, vielen door de prijsstijgingen de totale uitgaven toch hoger uit. In het eerste kwartaal van 1999 besteedde een huishouden in ons land gemiddeld 67 euro aan verse groente en fruit, dit jaar was dat gestegen naar 74 euro. Vooral bloemkool, sla en komkommers waren begin 2002 goed aan de prijs. In april dit jaar zijn
- door een toename van het aanbod - de prijzen van groente en fruit weer gedaald.

Ook in Duitsland hebben de betrekkelijk hoge groenteprijzen begin dit jaar geleid tot een daling van de aankopen. Volgens het Duitse ZMP kocht een huishouden in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld bijna negen procent minder groenten dan in 2001. In april trokken de aankopen - door lagere prijzen weer aan. In die maand kochten de gezinnen in Duitsland vijf procent meer verse groenten vergeleken met 2001.