Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Home > Documenten > Consumptie honing gevaarlijk voor zuigelingen

Consumptie honing gevaarlijk voor zuigelingen

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft het advies geen honing te geven aan zuigelingen tot 1 jaar. Honing is een natuurproduct dat besmet kan zijn met de sporen van de bacterie die botulisme veroorzaakt. Zuigelingen kunnen ernstig ziek worden van deze bacterie.

Begin maart 2002 is de GGD in Groningen door het Academisch Ziekenhuis in Groningen geïnformeerd over een zuigeling met het zogenaamde infantiel botulisme. Sinds 2000 is dit het derde geval van infantiel botulisme in Nederland.
Naast zuigelingenvoeding kregen de zuigelingen honing. In Nederland is het geven van honing aan zuigelingen geen algemeen gebruik. Uit onderzoek blijkt dat onder sommige bevolkingsgroepen honing wordt gebruikt om kleine kinderen te troosten of om spenen in te dopen.

Na het innemen van besmette honing kan bij zuigelingen infantiel botulisme ontstaan.
Bij infantiel botulisme gaat het om een infectieziekte bij zuigelingen die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een bacterie, Clostridium botulinum, in de darmen.
Doordat de darmflora van babys nog niet volledig is ontwikkeld, kunnen schadelijke stoffen in de darmen ontstaan die inwerken op het zenuwstelsel.
In een korte tijd kunnen zich symptomen voordoen als verminderde eetlust, aanhoudend huilen, sloomheid en obstipatie. Deze algemene ziekteverschijnselen kunnen vervolgens leiden tot spierzwakte en verlamming, met als gevolg dat de zuigeling zelfs kan overlijden. Als de baby tijdig wordt behandeld en geen complicaties optreden, kan de baby meestal volledig herstellen.

Het ministerie van VWS draagt er zorg voor dat het reeds bestaande advies geef geen honing aan zuigelingen tot 1 jaar nogmaals bij de ouders van zuigelingen onder de aandacht wordt gebracht. Deze waarschuwing geldt alléén voor honing als zodanig, dus niet voor de producten waarin honing is verwerkt (zoals babykoekjes met daarin honing).

Volwassenen en kinderen vanaf 1 jaar hebben een volledig ontwikkelde darmflora waardoor, voor zover bekend, het eten van honing voor hen geen risico oplevert.

Voedingscentrum over het geven van honing aan zuigelingen 1. Voedingscentrum over het geven van honing aan zuigelingen Externe link, 21-6-2002

Toon mij de laatste
Nieuwsberichten
Persberichten
Kamerstukken
Speeches
Alle documenten
VWS-sites

HOME | THEMA'S | ZOEKEN | ORGANISATIE Ministerie VWS