Centrum voor Arbeidsverhoudingen

CMHF -

CMHF bepleit gedifferentieerde arbeidsvoorwaarden rijk

De CMHF vindt dat de midden en hogere inkomens bij de rijksoverheid verhoudingsgewijs meer moeten stijgen. Naarmate het groepsniveau hoger is, moet de loonsverbetering meer zijn. Zo ontstaat een loongebouw dat vergelijkbaar is met wat in de markt gebruikelijk is. De maatregel is noodzakelijk om voldoende gekwalificeerde en leidinggevende medewerkers (blijvend) te interesseren voor een baan bij het rijk.

Het CMHF-pleidooi is onderdeel van de inzet voor de komende cao-onderhandelingen. Deze onderhandelingen starten in oktober. De huidige cao loopt af op 1 december 2002.

Basis van de CMHF-inzet is koopkrachtbehoud voor iedere ambtenaar. Definitieve percentages over salarisstijging stelt de CMHF vast na 17 september (Prinsjesdag). Ander belangrijk punt is verhoging van de structurele eindejaarsuitkering, thans nog geen half procent.

De arbeidsvoorwaarden bij het rijk bieden vooralsnog weinig ruimte voor flexibiliteit. Ze gaan uit van een relatief homogene groep van circa 120.000 rijksambtenaren, terwijl er zich met name rond de bezetting van gekwalificeerde en leidinggevende functies talloze knelpunten voor doen. De krapte op de arbeidsmarkt in de collectieve sector zal de komende jaren nog aanhouden. Met de inzet van de CMHF zal het voor de middelbaar en hoger opgeleide werknemers aantrekkelijker worden een baan bij de rijksoverheid te aanvaarden of te houden. Dat is noodzakelijk om de vereiste kwaliteit van de rijksoverheid te kunnen garanderen. Deze blijft ook in tijden van een neergaande conjunctuur - misschien juist dan - geboden.

De bedrijfsvoering van uitvoeringsinstellingen zoals Belastingdienst, justitiële inrichtingen, Rijkswaterstaat, en rond bepaalde takenpakketten zoals van inspecteurs en toezichthouders kan gebaat zijn met afwijkende afspraken, bijvoorbeeld over arbeidstijden en inconveniënten. Mits de bedrijfsvoering het rechtvaardigt en het gebeurt binnen cao-kaders, stelt de CMHF voor afwijkingen mogelijk te maken via zogenoemde modulaire opbouw van de cao.

Tot slot wil de CMHF incidentele beloningsvormen pensioendragend maken en dient de overwerkgrens te worden afgeschaft.


---