Ingezonden persbericht

Hilversum, 21 juni 2002

HMG moet vergunning aanvragen voor RTL4 en 5

De Holland Media Groep (HMG) moet voor 1 juli voor de programma's RTL4 en 5 de wettelijk vereiste toestemming aanvragen bij het Commissariaat voor de Media om via de kabel in Nederland te mogen uitzenden. Dit heeft de Rechtbank Amsterdam op 20 juni j.l. bepaald door het door HMG ingediende beroep tegen de eerdere beslissing op bezwaar van het Commissariaat ongegrond te verklaren. Tegen de uitspraak is hoger beroep mogelijk bij de Raad van State.

Met deze uitspraak is opnieuw vastgesteld dat RTL4 en 5 onder het regime van de Nederlandse Mediawet vallen en het toezicht op naleving daarvan dient te worden uitgeoefend door het Commissariaat. Om HMG de gelegenheid te geven waar nodig de programma's aan te passen aan de Nederlandse mediaregelgeving worden de huidige uitzendingen gedoogd tot 1 december 2002. Na die datum wordt het programmatoezicht conform de Nederlandse wetgeving uitgeoefend.

Voor het Commissariaat voor de Media is deze nieuwe uitspraak van de Rechtbank Amsterdam een belangrijke stap vooruit in een proces dat inmiddels al meer dan 5 jaar loopt. Op 5 februari van dit jaar besloot het Commissariaat opnieuw dat HMG op grond van de Mediawet een in Nederland en niet in Luxemburg gevestigde omroeporganisatie is. Het hoofdkantoor is in Nederland gevestigd, het merendeel van het personeel is werkzaam in Nederland en HMG heeft de redactionele verantwoordelijkheid voor de programmaschema's van RTL4 en RTL5. Tot nu toe worden de programma's onder een Luxemburgse vergunning uitgezonden.

Voor meer informatie belt u met Bart Bijvank, communicatiemanager 06 53380062