Gemeente Utrecht

Nieuwbouw op komst voor de schakel

Er komt nieuwbouw voor activiteitencentrum De Schakel in Vleuten. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad. De noodzakelijke nieuwbouw moet voldoende capaciteit bieden voor het onderbrengen van de diverse welzijnsactiviteiten. Ook het Harmonie Orkest Vleuten zal er worden gehuisvest. Het college wil EUR 500.000 extra beschikbaar stellen uit de welzijnsbegroting. Hiermee is in totaal EUR 2 miljoen beschikbaar. Dat is nodig om het beoogde nieuwbouwplan te realiseren.

Het college baseert zich op de bevindingen van de quick scan over de welzijnsvoorzieningen in Vleuten-De Meern die in opdracht van het college is uitgevoerd. De voormalige gemeente Vleuten-De Meern heeft de aanzet gegeven voor het ontwikkelen van nieuwbouwplannen voor De Schakel. De kosten daarvan blijken nu beduidend hoger dan de oorspronkelijke raming van de gemeente Vleuten-De Meern. Om de nieuwbouw financieel mogelijk te maken, moeten de plannen tot een realistisch, maar wel toereikend niveau worden teruggebracht. Bovendien stelt het college nu de randvoorwaarden van voldoende capaciteit voor de welzijnsfuncties en ruimte voor het Harmonie Orkest Vleuten. Het wordt een vrij grote accommodatie met twee bouwlagen. De architect zal worden gevraagd zijn plannen hierop aan te passen.

Het benodigde totaalbudget van EUR 2 mln is afgeleid van het bruto vloeroppervlak van 1300 m2 en de zogeheten stichtingskosten per vierkante meter, zoals berekend in de quick scan. Daarvan is ca. EUR
1, 5 mln beschikbaar vanuit een reservering door de voormalige gemeente Vleuten-De Meern. De EUR 500.000 extra is nodig om het begrote tekort van EUR 385.000 te dekken en om eventuele meerkosten, zoals geluidsisolerende maatregelen, voor de huisvesting van het Harmonie Orkest Vleuten op te vangen.

De nieuwbouw van De Schakel kan op zijn vroegst over 2 jaar worden gerealiseerd. Daarom gaat de gemeente maatregelen nemen die een veilig gebruik van de bestaande bebouwing tot die tijd garanderen. Deze maatregelen komen naast de al uitgevoerde werkzaamheden tegen achterstallig onderhoud.

Utrecht, 21 juni 2002