College voor zorgverzekeringen

Schaf toestemmingsvereiste ziekenhuisopnamen af 21 juni 2002
CVZ adviseert toestemmingsvereiste voor ziekenhuisopname af te schaffen

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om het wettelijke toestemmingsvereiste voor opname in een ziekenhuis voor rekening van de in de Ziekenfondswet geregelde verzekering, te schrappen. Daarvoor in de plaats kunnen zorgverzekeraars zelf toegangsvoorwaarden stellen. Ze hebben daartoe voldoende mogelijkheden, zoals het overleg met de instelling, de overeenkomst en het reglement van de verzekeraar. De afspraken kunnen achteraf getoetst worden door middel van steekproeven en benchmarking. Op deze wijze kan volgens het CVZ een bijdrage geleverd worden aan het terugdringen van onnodige bureaucratie in de zorg. Dit staat in het rapport 'Het toestemmingsvereiste bij ziekenhuisopnames' dat donderdag 27 juni aanstaande aan demissionair minister van VWS, mevrouw Borst, wordt aangeboden.

Het CVZ heeft naar aanleiding van signalen uit het veld over belemmeringen door administratieve procedures, onderzoek laten verrichten naar onnodige bureaucratie in de zorg. Daaruit is naar voren gekomen dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars de toestemmingsprocedure over het algemeen als overbodig ervaren. Volgens deze procedure is voor medisch-specialistische zorg die gepaard gaat met opneming gedurende een etmaal in een ziekenhuis, vooraf toestemming van het ziekenfonds worden vereist. Die aanvraag moet dan vergezeld gaan van een schriftelijke toelichting van de behandelende arts. Als over de aanspraak op opname echter geen twijfel bestaat, vormt het toestemmingsvereiste alleen maar onnodige ballast. Verzekeraars en aanbieders kunnen volgens het CVZ zelf afspraken maken over de bewaking van de doelmatigheid, welke achteraf kunnen worden getoetst. Voor specifieke typen opnames, zoals plastische/cosmetische chirurgie, blijven de bestaande wettelijke gespecificeerde voorwaarden gelden.

Met dit voorstel levert het College een bijdrage aan het terugdringen van onnodige bureaucratie in de zorg, zoals dat door de Commissie De Beer is bepleit. Deze commissie, waaraan het CVZ heeft deelgenomen, heeft vorig jaar een onderzoeksrapport aan minister Borst aangeboden naar de mogelijkheden om de bureaucratie en administratieve lasten in de zorgsector terug te dringen.

Auteur:

Mutatiedatum 27/06/2002 13:13:56