Gemeente Zaanstad

Evacuatie tijdens bommontage blijkt niet nodig

vrijdag 21 juni 2002

De evacuatie die voor aanstaande zondag 23 juni was gepland ten behoeve van het ruimen van de Koogerbom, is niet nodig. Gebleken is dat de ontsteking voor het grootste deel uit de bom weg is. Bom en ontsteking zitten dus niet meer aan elkaar. De ontsteking is het gevaarlijkste deel van de bom. Gevaar voor ontploffing tijdens de demontage is nu geweken. Het is daarom niet nodig de omgeving te ontruimen.

De bom wordt op dit moment door de Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine geruimd en direct naar Den Helder afgevoerd. De bom wordt vandaag op zee tot ontploffing gebracht.

Sinds het opgraven van de bom is gezocht naar de ontsteking. Of deze ontbrak was lange tijd onduidelijk. Bij dit soort bommen kan de ontsteking zowel inwendig als uitwendig zitten. Uiteindelijk is geconstateerd dat de ontsteking niet meer aan de bom zit. Röntgenfotos hebben dit duidelijk gemaakt. Op enige afstand van de bom zijn resten van de ontsteking aangetroffen.

De bewoners in de zones ´rood´ en ´geel´ krijgen vandaag een bewonersbrief waarin ze van de ontwikkelingen op de hoogte worden gesteld.