Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Aan de demissionair Minister van Volksgezondheid
Welzijn en Sport
Mevrouw dr. E. Borst-Eilers
Postbus 20350
2500 EJ Den Haag

Utrecht, 21 juni 2002 Kenmerk: U2002-248/TC

Geachte mevrouw Borst,

Met grote ontsteltenis hebben wij het bericht ontvangen van de voorgenomen structurele bezuiniging op de programma s van ZonMw van ! 44 mln. naar ! 28,6 mln. Hierdoor wordt een gat geslagen in de preventieactiviteiten. Op korte termijn dreigen onder andere de massamediale campagnes gericht op leefstijl hierdoor te verdwijnen. Bovendien verdwijnen mogelijkheden om preventie te vernieuwen en te versterken. Als gezamenlijke organisaties die actief zijn op het gebied van preventie NIGZ, Consument en Veiligheid, DEFACTO, Stichting Voedingscentrum Nederland, de Stichting Aids Fonds, de Schorerstichting, NOC*NSF, NISB en de Stichting soa-bestrijding verzoeken wij u dringend alles in het werk te stellen om deze drastische bezuiniging te voorkomen. Het budget waar het om gaat is een druppel op een gloeiende plaat in de totale VWS-begroting, maar zal desastreuze gevolgen hebben voor de preventie en de volksgezondheid.

De bezuiniging voor massamediale campagnes en andere preventieactiviteiten zal grote gevolgen hebben:

- Grote actuele volksgezondheidsproblemen die ontstaan door roken, overmatig alcoholgebruik, ongezond eten, onveilig vrijen, tekort aan bewegen en ongevallen kunnen minder goed worden aangepakt. Dit zal een toename van sterfte, ziekte en zorggebruik tot gevolg hebben op de lange termijn. En daarmee zullen de kosten van zorg alleen maar stijgen.
- Jarenlange investeringen in campagnes waarvan de effecten bewezen zijn worden tenietgedaan.

- De lokale organisaties zullen een belangrijke stimulans missen voor hun lokale activiteiten. GGD-en hebben meerdere malen aangegeven de massamediale campagnes nodig te hebben om aansluitend daarop regionale activiteiten te legitimeren en uit te voeren. Het wegvallen van de landelijke activiteiten zal zeer waarschijnlijk ook leiden tot het wegvallen van regionale activiteiten.
- De ongelijkheid in gezondheid tussen sociaal economische groepen zal worden vergroot. Preventie is een belangrijk instrument om de gezondheidskloof te overbruggen tussen lagere en hogere sociaal economische klassen.

- De Rijksoverheid ontzegt zichzelf een belangrijk instrument om gezonde voeding, veilig vrijen, niet roken, alcoholpreventie, voorkoming van ongevallen, het stimuleren van bewegen te promoten.

- Landelijke aandacht door free publicity zal wegvallen. Op dit moment zijn de campagnes in staat om met de middelen van VWS/ ZonMw extra gratis media- aandacht te krijgen uit bijvoorbeeld de hoek van commerci" le zenders, sponsors, etc. Hierdoor worden in een aantal gevallen de ge%nvesteerde mediabudgetten verdubbeld. Dit zal ook verdwijnen.
- De campagnes stimuleren andere landelijke instellingen, zoals de Hartstichting, de Kankerbestrijding, het Astmafonds tot actie. Dit zal wegvallen.
- De leefstijlcampagnes behoren tot de populairste overheidscampagnes onder zowel jongeren als volwassenen. De Rijksoverheid slaat zichzelf hiermee een aantal zowel ruim bekende als geliefde campagnes uit handen.



Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Dit wordt ook door vele wetenschappelijke bronnen ondersteund. De maatschappelijke verantwoordelijkheid van de overheid blijft om niet alleen de grote problemen in de zorg aan te pakken ' maar ook om te voorkomen dat er in de toekomst nog meer zorgaanspraken ontstaan dan strikt noodzakelijk is. Preventie is hiervoor cruciaal. Preventie is ook een kwestie van lange adem. Investeringen zijn daarvoor blijvend nodig.

Wij verzoeken u dringend om de bezuiniging ongedaan te maken. Op basis van inhoudelijke en politieke argumenten is er alle reden om juist meer te investeren in preventie in plaats van minder. Een verdubbeling van het budget voor de uitvoering van preventie is uiterst belangrijk voor gezondheidswinst. Slechts financi" le argumenten dreigen nu een belangrijke pijler in het bevorderen van de volksgezondheid weg te slaan.

Uiteraard zijn wij graag bereid tot nader overleg.

Hoogachtend,

Mede namens
Dhr. Mr. Drs. T.H. Fledderus directeur NOC*NSF Dhr. Drs. J.A.J. Krosse directeur Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie Mw. Drs. G.J.J. Prins directeur DEFACTO rookvrij Dhr. Dr. W. Rogmans directeur Consument en Veiligheid Dhr. Drs. D.P. van Rooijen directeur Aids Fonds Dhr. Drs. A.A. van Schaveren directeur Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen Mw. Drs. Y.E.C. van Sluys directeur Stichting Voedingscentrum Nederland Mw. H. Stienstra directeur Schorerstichting

Dhr. Drs. A.J.J. Coenen, MPM
Directeur Stichting soa-bestrijding

Cc: Voorzitter Vaste commissie voor VWS

Postbus 8198 - 3503 RD - Utrecht