Korps: Friesland, plaats: Friesland 22-06-2002
Politieberichten van 21/6 (13.00 uur) tot 22/6 (13.00 uur)

Aankondiging snelheidscontroles Fryske Diken
De radarcontroleurs van het Bureau Verkeershandhaving controleren maandag 24 juni op de N384 tussen Winsum en Franeker. Dinsdag 25 juni vinden controles plaats op de N910 tussen Dokkum en Westergeest. Donderdag 27 juni staan de radarwagens opgesteld op de N351 bij Oldeholtpade (afslag A32). Verder wordt deze week op diverse plaatsen in de provincie op de andere items van Fryske Diken gecontroleerd: helm, gordel, rood licht en alcohol.

Leeuwarden: slaande ruzie
Een 40-jarige inwoner van Buitenpost en een 37-jarige inwoner van Menaldum hebben vrijdagmiddag in een restaurant aan de Wirdumerdijk slaande ruzie gekregen. De ruzie ontstond toen de inwoner van Buitenpost voordrong bij de kassa en daarover woorden en een paar tikken kreeg van de man uit Menaldum. De zaak leek met een sisser af te lopen, maar korte tijd later vielen er toch nog een aantal klappen. Personeel van het restaurant waarschuwde daarop de politie. Van beide mannen werd een verklaring opgenomen.

Sneek: aanhouding winkeldiefstal
Een 34-jarige inwoner van Hoorn is vrijdag omstreeks 15.30 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan de Bothniakade. De man was door een klant, een 37-jarige Sneker, in de winkel betrapt, toen hij enkele goederen uit een schap wegnam en de winkel verliet. De klant liep samen met de winkelier naar buiten, waar ze zagen dat de verdachte in de auto stapte. De klant wilde de verdachte nog tegenhouden, maar moest opzij springen om niet te worden aangereden. De inmiddels gewaarschuwde politie wist de verdachte korte tijd later aan te houden op de Worptjaardastraat. Hij werd op het politiebureau ingesloten.

Harkema: bromfietser gewond
Bij een aanrijding met een personenauto, vrijdag om 15.45 uur op de Warmoltsstrjitte, is een bromfietser (leeftijd onbekend) uit Harkema gewond geraakt. Het ongeval ontstond toen de bromfietser een auto, bestuurd door een 26-jarige plaatsgenote, wilde inhalen op het moment dat deze linksaf sloeg. Per ambulance werd de bromfietser met vermoedelijk een gebroken been naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd.

Noardburgum: onder invloed
Een 56-jarige inwoner van Franeker is vrijdag om 19.30 uur op de Woudweg staande gehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 885 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 11 uur kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Eastermar: onder invloed
Een 26-jarige inwoner van Burgum is vrijdag om 20.30 uur op de E.M. Beimastrjitte staande gehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 375 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 3 uur kreeg.

Leeuwarden: verkeerscontrole
De politie heeft vrijdag van 15.00 tot 21.00 uur een verkeerscontrole gehouden op de Harlingerstraatweg. In totaal werden onder meer 11 caravans gecontroleerd. Twee bestuurders werden bekeurd omdat ze niet in het bezit bleken te zijn van het voor het trekken van een caravan verplichte BE-rijbewijs. Van een 34-jarige automobilist uit Leeuwarden werd het rijbewijs ingevorderd, omdat hij 151 km/u reed, terwijl 100 km/u ter plaatse is toegestaan.

Ferwert: inbraak sportkantine
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in de kantine van een voetbalvereniging aan De Boppeslach. De dader of daders kwamen het gebouw binnen door een deur te forceren, waarna onder meer een satellietontvanger en een geldbedrag werden weggenomen. Een 43-jarige inwoner van Ferwert deed namens de vereniging aangifte.

Leeuwarden: aanhouding winkeldiefstal
Een 33-jarige Leeuwarder is vrijdag om 20.45 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan het Noordvliet. De man werd betrapt toen hij onder zijn kleding een T-shirt wilde meenemen dat hij niet had afgerekend. De man werd door een medewerkster van een winkel aangehouden, maar wist op een gegeven moment toch in een auto te stappen en reed weg. Korte tijd later werd hij alsnog in de woning van de eigenaar van de auto aangehouden. Hij werd op het politiebureau ingesloten.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd
Van een 21-jarige automobilist uit Damwoude is vrijdag rond 20.00 uur het rijbewijs ingevorderd omdat hij veel te snel reed. Hij werd op de Groningerstraatweg betrapt toen hij 154 km/u reed, terwijl daar 80 km/u is toegestaan.

Franeker: aanhouding
Een 25-jarige inwoner van Franeker is vrijdag rond 21.00 uur aangehouden, nadat hij een politiebeambte had geschopt. De man was betrokken geweest bij een vechtpartij waarbij de politie tussenbeide was gekomen. Toen de politie beide partijen had gescheiden en probeerde te kalmeren, wilde de verdachte opnieuw op de vuist. Een politieman hield hem vast, waarbij de verdachte zich schoppend probeerde los te rukken. Hij werd daarop aangehouden en op het politiebureau ingesloten.

Leeuwarden: aanhouding straatroof
Een 36-jarige Leeuwarder en een 37-jarige inwoner van Gorredijk zijn zaterdag omstreeks 01.30 uur aangehouden op verdenking van beroving van een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden. De mannen hadden op de Oosterkade de hengsels van de tas van de vrouw met een mes losgesneden en haar daarbij ook nog bedreigd. Op grond van het door het slachtoffer opgegeven signalement konden beide mannen korte tijd later op de Weaze worden aangehouden. Ze werden op het politiebureau ingesloten.

Sneek: onder invloed
Een 56-jarige inwoner van Sneek is zaterdag om 01.45 uur op de Wijde Burgstraat staande gehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 420 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uur kreeg.

Echten: aanrijding met letsel
Een 29-jarige automobilist uit Echtenerbrug heeft bij een aanrijding vrijdag om 23.00 uur op de Hoofdweg letsel opgelopen. De aanrijding ontstond toen een 72-jarige automobilist uit Stavoren een voor hem rijdende personenauto, bestuurd door de inwoner van Echtenerbrug en die een andere auto sleepte, wilde inhalen. Juist op dat moment wilden deze autos linksaf slaan. De bestuurder uit Stavoren botste daarop op de eerste auto. De bestuurder daarvan kreeg glas in zijn gezicht en moest zich onder behandeling van een huisarts laten stellen.

Leeuwarden: aanhoudingen
Twee Leeuwarders, 32 en 29 jaar, zijn zaterdag om 03.45 uur aangehouden op verdenking van inbraak in een schoolgebouw aan de Coopmanstraat. De politie was gewaarschuwd door en getuige die bij het pand glasgerinkel had gehoord. Toen de politie ter plaatse kwam werden beide verdachten op heterdaad betrapt bij het binnendringen in het gebouw via een vernielde ruit. Ze werden aangehouden en op het politiebureau ingesloten.

Wolvega: inbraak tankstation
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een winkel bij een tankstation aan de Grindweg. Onbekenden hadden een toegangsdeur vernield en vervolgens een hoeveelheid rookwaar weggenomen. De 32-jarige eigenaar uit Ossenzijl deed aangifte.

Leeuwarden: onder invloed
Een 28-jarige inwoner van Dokkum is zaterdag om 06.45 uur op het Vrijheidsplein staande gehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 550 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 6 uur kreeg.

Zwaagwesteinde: bromfietser gewond
Een 74-jarige bromfietser uit Twijzelerheide heeft letsel opgelopen bij een aanrijding zaterdag om 09.00 uur op de Noorderstationstraat. De aanrijding ontstond toen een tegemoetkomende 31-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde linksaf sloeg en de bromfietser daarbij over het hoofd zag. De bromfietser schampte de auto en kwam ten val. Hij werd met letsel aan zijn pols per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht.

Drachten: inbraak auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Hooizolder. Van de auto werd een portier geforceerd, waarna het dashboard werd vernield om vervolgens een radio/cd-speler weg te nemen. De 34-jarige eigenaar uit Drachten deed aangifte.

Bureau Communicatie: 058 8808272