PERSBERICHT

Vught, 23 juni 2002

De Wilt wint in Sevilla * 5 maal goud voor PH op NK Junioren in Assen

Kortbeek als 3e PH-atleet gekwalificeerd voor EK

Bij de Europacup-wedstrijden voor landenteams in het Spaanse Sevilla heeft Prins Hendrik-atleet Thomas Kortbeek uit Vught zich definitief geplaatst voor de Europees Kampioenschap in München. Op de 400 meter horden kwam de fysiotherapie-student zaterdagavond 22 juni tot een tijd van 49.51 seconden, een verbetering van zijn persoonlijk record met 0.72 seconden. Daarmee dook hij onder de richttijden 49.80 seconden, en 50.60 seconden (voor atleten onder 23 jaar) die de Nederlands Atletiekunie heeft opgesteld voor het EK. Kortbeek werd tweede in zijn race, en was een van de belangrijkste punten-verzamelaars van de Nederlandse ploeg. De Bossche atlete Monique de Wilt won in Sevilla het polsstokhoogspringen. De studente Industrieel Ontwerpen kwam tot een hoogte van 4,35 meter, en voldeed daarmee voor de 3e keer dit seizoen aan de limiet voor het EK. De Wilt was de enige Nederlandse die haar onderdeel won.

Zondagavond liep Vivian Ruijters uit Klundert in Spanje de 5000 meter, en kwam in haar debuut in de Nederlandse ploeg met een tijd van 17 minuten en 8.55 Seconden tot een 8e plaats. Tot op dat moment stond de damesploeg op degradatie.
* Kortbeek en De Wilt zijn de twee van de drie PH-atleten die zich gekwalifeerd hebben voor het EK. De derde, marathonloper Luc Krotwaar uit Eindhoven, zal echter niet deelnemen. Door een combinatie van factoren kon de Nederlands kampioen (marathon en 10000 meter) zijn beoogde trainingsstage - op hoogte in Kenia - niet door laten gaan. Hierdoor kan hij niet op tijd gereed zijn voor de marathon in Duitsland. Bij de Saxion Nederlandse kampioenschappen voor Junioren in Assen heeft de équipe van Prins Hendrik Vught een grote lading titels en medailles binnengehaald. In Drente werden zeven medailles gewonnen waarvan vijf gouden.

De 3 junioren van Prins Hendrik die zich al geplaatst hebben voor de Wereldkampioenschappen voor Junioren (WJK) in Kingston (Jamaica) toonden een uitstekende vorm. Esther Schrijvers (meisje B) bevestigde haar favorietenrol door de 1500 meter in haar eigen leeftijdscategorie te winnen in een tijd van 4 minuten 44.18 seconden. Vrijdagavond was Schrijvers op de 3000 meter tweede in de A-leeftijdscategorie. Adriënne Herzog van AV Fit (Zeist) won in een tijd van 9.27.13, en Schrijvers - uit Valkenswaard - kwam tot 9.28.64. Ze liepen beiden voor de 2e maal dit seizoen onder de WJK-richttijd van 9 minuten en 30 seconden. Erik Cadée uit Den Bosch won het kogelstoten met 15,28 meter, en verbeterde zich op het discuswerpen tot 53,03 meter; een nieuw persoonlijk record. Robbert-Jan Jansen uit Vught prolongeerde zijn titel op het polsstokhoogspringen met een hoogte van 4,85 meter. De sportacademie-student mistte daarna driemaal op een persoonlijk record-hoogte van 5,15 meter.

Nederlands indoorkampioene Christel Bertens bewees haar titelkandidatuur op de 100 meter. Vorig jaar veroverde de Tilburgse studente zilver op deze afstand, en nu snelde ze in 12.20 seconden naar de finish. De vijfde titel kwam in handen van Pepijn van Hove uit Vlijmen. De B-junior schitterde in de beste tijd van het jaar op de 110 meter horden: een persoonlijk record van 14.35 seconden.

Bij het polsstokhoogspringen was Lieke Ondersteijn uit Hedel (meisje A) goed voor een evenaring van haar persoonlijk record van 3,00 meter, waarmee ze derde werd. Daarnaast waren er grot aantal PH-junioren finaleplaatsen in Assen.
* Drie Prins Hendrik-atleten hebben bij de Veteraneninterland, zaterdag 22 juni in Gent (B), goed gepresteerd. De Nederlandse ploeg kon 3 overwinningen noteren van de PH-ers. Tilburger Jeroen Bronwasser won het verspringen met een afstand van 6,47 meter, en plaatsgenoot Kees van Pelt won de 400 meter in 51.13 seconden. Beide atleten liepen in de 4 x 400 meter estafette naar de 2e Nederlandse tijd ooit: 3 minuten 28.95, waarmee ze wonnen. De 4x100 meter estafetteploeg, met Van Pelt, eindigde als tweede. Janine Kortbeek uit Vught werd derde op het hink-stapspringen met een afstand van 10,67 meter, en sprong 4,74 meter ver (5e). EINDE BERICHT