Ingezonden persbericht


Persbericht

24 juni 2002

NEDERLANDERS WETEN WEINIG VAN EUROPA
Reader's Digest testte Europeanen op parate kennis

Nederlanders hebben in vergelijking tot andere Europeanen een slechte parate kennis van de Europese Unie. Dit blijkt uit een onderzoek dat Reader's Digest heeft gehouden onder bijna
4000 Europeanen in 19 landen. Zij beantwoordden 20 meerkeuzevragen met betrekking tot de EU, Europese geschiedenis, geografie, sport en cultuur. In Nederland werden meer dan 250 mensen boven de 18 jaar op straat in Arnhem en Breda ondervraagd. Slechts 35% van de Nederlanders wist dat Romano Prodi de voorzitter is van de Europese Commissie. Dat de Europese Unie inmiddels 15 lidstaten telt, wist slechts 35% en 43% kon aangeven dat Noorwegen niet tot de EU behoort.

Polen veel EU-kennis
De score van de Nederlander op bovengenoemde vragen steekt schril af bij die van kandidaat-lidstaten als Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije. In die landen wist ruim 60% wel wie Prodi is, hoeveel lidstaten er zijn en dat Noorwegen geen EU-lid is. In Polen kende zelfs 72% de voorzitter van de Europese Commissie. "Je zou denken dat Nederland met zijn enthousiaste politieke ondersteuning van de Europese Unie veel beter zou scoren. Klaarblijkelijk slagen de Europese Unie en de Nederlandse politiek er niet in om de EU goed te presenteren aan het Nederlandse publiek," aldus Oele Steenks, hoofdredacteur van Reader's Digest in de Benelux.

Nederland op 14e plaats
Ons land komt op een bescheiden veertiende plaats als het gaat om kennis van Europa. Gemiddeld beantwoordden Nederlanders 12,4 van de 20 vragen correct. De Polen spanden de kroon met een kennisscore van 15,44. Denemarken en Italië staan op de tweede respectievelijk derde plaats. Onderaan de lijst verschijnen de Portugezen. Zij scoorden als enigen onder de 10: een schamele 9,55. De Britten eindigden vier plaatsen onder Nederland op de één na laatste plaats met een score van 11,47. Van hen wist slechts één op de vier dat Romano Prodi de voorzitter van de Europese Commissie is.

Mannen en ouderen opvallende scores
Net als in bijna heel Europa scoorden de Nederlandse mannen beter dan de vrouwen: 12,6
tegenover 12,2. In Zwitserland eindigden mannen en vrouwen precies gelijk en alleen in Rusland en Noorwegen dolven de mannen het onderspit. Opmerkelijk genoeg bleek in ons land de jongste categorie ondervraagden (18-35 jaar) met 12,2 meer te weten dan de groep in de leeftijd 35-50 jaar, die slechts tot 11,7 wist te komen. Met 13,1 staken de "ouderen" (50-plussers) er duidelijk bovenuit.

De vragen die Nederlanders het best beantwoordden, zijn: In welke stad bevindt zich "Het Achterhuis" van Anne Frank? (Amsterdam, 98% goed); Wat is de hoogste berg van West-Europa? (Mont Blanc, 90% goed); In welke stad worden de Olympische Spelen in 2004 gehouden? (Athene, 81% goed); Wie ontwikkelde de theorie van de zwaartekracht? (Newton, 78% goed) en Aphrodite was de Griekse godin van de...? (liefde, 77% goed).

Over Reader's Digest
Reader's Digest is een internationale uitgeverij die in 1922 werd opgericht in de Verenigde Staten met de publicatie van het gelijknamige tijdschrift. In Nederland is het tijdschrift bekend als 'Reader's Digest, Het Beste voor Nederland'. Dit tijdschrift is uitgegroeid tot het grootste ter wereld met 48 edities in 19 talen en 100 miljoen lezers wereldwijd. Inmiddels is The Reader's Digest Association Inc. een vooraanstaande uitgeverij met een compleet assortiment aan onderhoudende en informatieve producten als boeken, muziekcollecties, video's, special interest bladen en multimediaproducten. Informatie over Reader's Digest is te vinden op internetsite: http://www.readersdigest.nl of http://www.rdnl.nl

###