Ingezonden persbericht

Dit is een gezamenlijk persbericht van Amstelland NV en Multi Development Corporation NV. Dit bericht wordt vandaag toegelicht tijdens een persbijeenkomst om 11.30 uur in Hotel Okura in Amsterdam.

Nieuwegein/Gouda, 24 juni 2002

Amstelland bereikt Europese toppositie door overname MDC

Amstelland NV ("Amstelland") en Multi Development Corporation NV ("MDC") verwachten dat zij overeenstemming zullen bereiken over het samengaan van beide ondernemingen, waarbij Amstelland alle aandelen in MDC verwerft. Amstelland heeft in Nederland een leidende positie als gebiedsgerichte ontwikkelaar van woningen, kantoren(parken) en stedelijke centra. MDC is op Europese schaal actief als conceptuele ontwikkelaar van stadscentra, winkelcentra met leisure en kantoren(parken). Met deze voorgenomen acquisitie effectueert Amstelland haar strategie om op basis van autonome groei, versterkt met acquisities, te gaan opereren op Europese schaal. De overname zal direct positief bijdragen aan de winst per aandeel van Amstelland. De overnamesom bedraagt EUR 310 miljoen, die deels uit eigen middelen en deels door uitgifte van maximaal 31,73 miljoen aandelen zal worden betaald. Hiervan zullen 20,66 miljoen aandelen worden geplaatst bij de verkopende aandeelhouders tegen EUR 7,50. Voor maximaal 11,07 miljoen aandelen zal een beroep worden gedaan op de kapitaalmarkt. Daarnaast zullen 5,75 miljoen warrants worden uitgegeven.

Strategische argumentatie

· De samenvoeging van beide ondernemingen leidt tot een belangrijke schaalvergroting, waardoor de onderneming beter is gepositioneerd voor het ontwikkelen van omvangrijke projecten. De leidende positie van Amstelland in Nederland wordt verder versterkt en de nieuwe onderneming bereikt een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa.
· Amstelland verbetert haar risicoprofiel door de spreiding van de activiteiten naar internationale markten, die verschillende cycli kennen. MDC's kernmarkten zijn Nederland, Portugal, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Tsjechië. Daarnaast is zij op projectbasis actief in Ierland, Griekenland en België.
· Door MDC's expertise in het ontwikkelen van onderscheidende vastgoedconcepten via haar "design & development" benadering, verbetert Amstelland haar concurrentiepositie bij het verwerven van opdrachten. Bovendien stelt het Amstelland in staat de aanwezige grondposities beter te benutten. Hierdoor kan de onderneming
o haar aantrekkelijkheid als samenwerkingspartner voor gemeenten, institutionele beleggers en corporate clients (grote huurders van kantoren en winkels) vergroten;
o betere service bieden aan internationaal opererende afnemers;
o beter inspelen op de toenemende vraag naar integrale gebiedsgerichte ontwikkeling, waarbij conceptuele ontwikkelingskracht een kritische succesfactor is.
· De conceptuele ontwikkelingskracht van MDC is in hoge mate herkenbaar, waardoor MDC zich als sterk merk ontwikkeld heeft. Met haar deskundigheid en imago heeft zij haar succes bewezen op buitenlandse markten. MDC is op internationale schaal succesvol in competities voor complexe projecten. Deze Europese positie biedt Amstelland een platform voor internationale groei. Amstelland is hierdoor in staat haar huidige groeiambitie te verhogen. De Nederlandse markt zal daarvoor op termijn onvoldoende kansen bieden.
· Door de acquisitie krijgt Amstelland toegang tot het internationale netwerk van institutionele beleggers en corporate clients van MDC.
· De schaalvergroting en internationalisatie zullen naar verwachting een positieve invloed hebben op de zichtbaarheid en de verhandelbaarheid van het aandeel.
Nieuwe combinatie Amstelland MDC NV
Amstelland MDC NV, zoals de nieuwe combinatie gaat heten, kende in 2001 pro forma gecombineerde bedrijfsopbrengsten van ruim EUR 1,1 miljard en een pro forma gecombineerd operationeel resultaat van EUR 78,6 miljoen. Amstelland beschikt over een portefeuille voor de ontwikkeling van circa 40.000 woningen en posities voor circa 1,1 miljoen m² kantoren en winkels en is met grootschalige, gebiedsgerichte ontwikkeling zowel actief in binnensteden als in uitbreidingsgebieden. MDC, in Nederland actief onder de naam Multi Vastgoed, heeft posities voor de ontwikkeling van circa 1,4 miljoen m² commercieel vastgoed in binnen- en buitenland.

Winstverwachting
Bij realisatie van de voorgenomen acquisitie van MDC zal de winst per aandeel voor afschrijving goodwill over 2002 naar verwachting met circa 30% stijgen naar EUR 0,83 en na afschrijving goodwill met circa 17,0% naar EUR 0,74, behoudens onvoorziene omstandigheden. Over 2003 wordt verwacht dat de winst per aandeel voor afschrijving goodwill met circa 25% zal stijgen en na afschrijving goodwill met circa 20%, behoudens onvoorziene omstandigheden. Bij autonome groei heeft Amstelland voor deze periode een gemiddelde winsttoename per aandeel van 15% geprognosticeerd.

Financiering
De overnamesom van EUR 310 miljoen zal voor de helft in aandelen Amstelland en voor de helft in contanten worden voldaan: de huidige aandeelhouders van MDC zullen 20,66 miljoen aandelen ontvangen op basis van een uitgiftekoers van EUR 7,50, alsmede een bedrag in contanten van EUR 155 miljoen. Amstelland is voornemens, voor de financiering van de helft van het contante deel, in de nabije toekomst een beroep te doen op de kapitaalmarkt voor de uitgifte van maximaal 11,07 miljoen aandelen. De aandeelhouders van MDC zullen ter ondersteuning van de emissie op EUR 7,00 per aandeel inschrijven in de bookbuilding. Met de aandeelhouders van MDC is een lock-up afgesproken. Tevens zal Amstelland 5,75 miljoen call warrants op aandelen Amstelland aan aandeelhouders MDC uitgeven. Deze warrants hebben een looptijd van 5 jaar en een uitoefenprijs van EUR 8,00. Voor deze warrants zal notering op Euronext Amsterdam worden aangevraagd. De totale uitbreiding van het aandelenkapitaal, na uitgifte van nieuwe gewone aandelen en rekening houdend met de volledige uitoefening van de call warrants, zal maximaal 71,5% bedragen.

Strategie Amstelland MDC
De nieuwe onderneming zal zich richten op verdere winstgevende groei. Deze groei zal onder meer gerealiseerd worden door:
· Verdere Europese expansie, zowel autonoom als mogelijk door middel van acquisities in aantrekkelijke segmenten en niches.
· Bieden van een totaalproduct voor wonen, werken en winkelen voor gebiedsontwikkeling waardoor aansprekende projecten zullen worden verkregen.
· Inzetten van toegenomen capaciteit en financiële slagkracht bij het realiseren van projecten.
· Creëren van meerwaarde door dienstverlening op het gebied van park management en center management, en ketenverlenging op bijvoorbeeld het gebied van fondsvorming en asset management.
· Actief inzetten van het internationale netwerk MDC ten behoeve van de ontwikkelactiviteiten van Amstelland.

Organisatie en bestuur
Onder de holding Amstelland MDC NV zullen Amstelland Ontwikkeling, de centrale dochteronderneming binnen Amstelland, en MDC als zelfstandige ondernemingen en onder eigen naam actief blijven. Beide ondernemingen hebben een eigen, herkenbaar profiel in de markt en hun activiteiten sluiten goed op elkaar aan. Bijzondere aandacht zal uitgaan naar een optimale samenwerking en een sturing op synergie op het vlak van commercieel vastgoed in Nederland, een activiteit waarin beide ondernemingen op dit moment al tot de top-drie behoren.

De Raad van Bestuur van Amstelland MDC zal worden gevormd door K. de Ruiter (voorzitter) en J.F.J. van Veggel (vice-voorzitter), verantwoordelijk voor de totale portefeuille voor commercieel vastgoed in binnen- en buitenland. De verdere invulling van de Raad van Bestuur, waaronder de functie van CFO, zal in de loop van het jaar haar beslag krijgen. De Ruiter is thans directievoorzitter van Amstelland. Van Veggel is co-chairman van MDC.

De Raad van Commissarissen van Amstelland bestaat uit C. Boonstra (voorzitter), A. Baar en mr. L.J.M. Pijnenburg. Het voornemen bestaat A.D.J.G. van Dam, thans co-chairman van MDC, te verzoeken toe te treden tot deze raad. Daarnaast zal nog een vijfde commissaris worden voorgedragen.

De Raad van Commissarissen en de directie van Amstelland hebben uit hun midden een 'taskforce' gevormd, bestaande uit de directievoorzitter K. de Ruiter en de commissaris A. Baar, om deze acquisitie optimaal te begeleiden.

Medewerkers en medezeggenschap
De overname zal geen nadelige gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. Amstelland MDC zal circa 550 medewerkers hebben. In haar nieuwe hoedanigheid zal zij haar medewerkers nog betere ontplooiingsmogelijkheden kunnen bieden. Management en medewerkers van de betrokken ondernemingen, Euronext Amsterdam, de ondernemingsraad, de betrokken vakorganisaties en de secretaris van de Sociaal-Economische Raad zijn ter zake geïnformeerd. De transactie zal bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit worden aangemeld.

Vervolg
Amstelland NV zal haar aandeelhouders informeren over deze voorgenomen acquisitie en toestemming vragen voor statutenwijziging in een buitengewone aandeelhoudersvergadering in verband met de noodzakelijke uitbreiding van het aandelenkapitaal. Deze bijeenkomst wordt gehouden op 24 juli 2002.

Naar verwachting zal het emissieprospectus begin augustus verschijnen en zal de overname in augustus worden afgerond.

Adviseurs
Petercam treedt op als financieel adviseur van Amstelland en Dexia Securities als financieel adviseur van MDC.

Noten voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: drs. Michel Westbeek, hoofd in- en externe communicatie / investor relations Amstelland NV, telefoon +31 30 609 72 52.

Zie ook de websites www.Amstelland.nl en www.multidevelopmentcorp.com Tevens kunnen van de website illustraties van projecten worden gedownload.

Bijlagen:

· Profiel Amstelland NV

· Profiel MDC NV

· Pro forma kerncijfers Amstelland MDC

Profiel Amstelland NV
Amstelland NV is als beursgenoteerde houdstermaatschappij actief in de ontwikkeling van grond en vastgoed. Via haar dochteronderneming Amstelland Ontwikkeling BV geeft zij vorm en inhoud aan woonwijken, kantorenparken, winkelgebieden en multifunctionele locaties. Met deze activiteiten heeft zij sinds 1990 gemiddeld een dubbelcijferige groei van bedrijfsopbrengsten en resultaat geboekt. Zij overtrof hiermee de ontwikkeling van de markten waarin zij actief is. Amstelland bekleedt een vooraanstaande positie in de woning-, kantoren- en winkelmarkt. Tevens beschikt zij over een solide fundament voor verdere groei. Mede dankzij haar grondportefeuille is zij verzekerd van circa 40.000 woningen en beschikt zij over circa 1,1 miljoen m² aan posities voor de ontwikkeling van kantoren en winkels.

Profiel Multi Development Corporation NV
MDC is een internationale ontwikkelaar van commercieel vastgoed, gericht op integrale gebiedsontwikkeling in stedelijke centra, winkelcentra (in combinatie met leisure) en kantoren(parken). MDC ontwikkelt veel spraakmakende projecten, zoals het Beursplein Rotterdam, Nike Europe kantoor in Hilversum en het Almada Forum in Almada in Portugal. Deze projecten komen met veelal inhouse design door ontwerpersgroep T+T Design tot stand en door samenwerking met internationaal toonaangevende architecten en stedenbouwkundigen.

Pro forma gecombineerde balans per 31 december 2001

Bedragen in EUR 1 miljoen


Amstelland      MDC             


         Mutatie*       Pro forma
   Gecombineerd
Immateriële vaste activa (goodwill)             0,8     0,0     
248,8   249,6
Materiële vaste activa          3,5     12,4    0,0     15,9
Financiële vaste activa         21,9    2,6     0,0     24,5

Vaste activa            26,2    15,0    248,8   290,0

Gronden en projecten            343,0   379,8   -162,5  560,3
Overige vorderingen             77,8    71,9    -21,2   128,5
Liquide middelen                78,5    5,2     -15,0   68,7

Vlottende activa                499,3   456,9   -198,7  757,5

Totaal          525,5   471,9   50,1    1.047,5



Eigen vermogen          240,3   100,8   149,0   490,1
Aandeel derden in vermogen              0,5     6,0     0,0     6,5
Achtergestelde leningen         2,2     0,0     0,0     2,2

Garantievermogen                243,0   106,8   149,0   498,8

Voorzieningen           44,7    4,4     8,4     57,5
Langlopende schulden            65,2    4,3     75,0    144,5
Kortlopende rentedragende schulden              25,9    267,6   
        -181,1  112,4
Overige kortlopende schulden            146,7   88,8    
-1,2    234,3

Totaal          525,5   471,9   50,1    1.047,5



* Aanpassing waarderingsgrondslagen van MDC (met name op het gebied van voorbereidingskosten) naar de grondslagen van Amstelland en overige verwerking acquisitie en emissie. Pro forma gecombineerde winst- en verliesrekening 2001


Bedragen in EUR 1 miljoen


Amstelland      MDC             

Mutatie*        Pro forma
   Gecombineerd


Bedrijfsopbrengsten (incl niet geconsolideerde deeln.)  741,4   386,3   


0       1.127,7

Operationeel resultaat  53,3    35,4    -10,1   78,6

Financiële baten en lasten      -3,3    -6,2    0       -9,5

Resultaat voor belastingen      50,0    29,2            
-10,1   69,1
Belastingen     -17,0   -7,8    1,1     -23,7

Resultaat na belastingen        33,0    21,4    -9,0    45,4
Aandeel derden  0,0     -2,6    0       -2,6
Netto resultaat voor amortisatie goodwill en financieringskosten acquisitie 33,0 18,8 -9,0 42,8


* Aanpassing waarderingsgrondslagen van MDC (met name op het gebied van voorbereidingskosten) naar de grondslagen van Amstelland en overige verwerking acquisitie en emissie.
Afschrijving goodwill EUR 12,4 miljoen op basis van afschrijving over 20 jaar Netto financieringskosten contant deel acquisitie circa EUR 3,8 miljoen

Amstelland, afdeling in- en externe communicatie
Shira Mes
Secretaresse