Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

24/06/02 Prinses Margriet doopt sleephopperzuiger te Kinderdijk

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden doopt maandag 24 juni 2002 de sleephopperzuiger Xin Hai Long (vertaald: de nieuwe zeedraak) op de scheepswerf IHC Holland te Kinderdijk. Het schip is gebouwd in opdracht van de Volksrepubliek China en zal worden ingezet voor baggerwerkzaamheden op de Yangtze Rivier.

Het schip heeft een lengte van 147,50 meter en is 27 meter breed. De inhoud bedraagt 12.888 m3 en kan maximaal 19.000 ton aan zand en slib laden. Het voorschip is voorzien van accommodatie voor een bemanning van 50 personen.
Direct na de doop wordt het schip te water gelaten, waarna het schip aan de kade zal worden afgemeerd voor verdere afbouw. Na deze afbouw en de proefvaart in Nederland zal de Xin Hai Long op eigen kracht naar China varen. De oplevering vindt op 15 november 2002 in Shanghai plaats

De relatie tussen China en IHC Holland gaat terug tot 1895 toen een van de scheepswerven waaruit IHC Holland nu bestaat, een zogenaamde baggermolen aan de locale overheid voor het beheer van de Hai He in Tianjin leverde. Sinds die tijd heeft IHC met grote regelmaat meerdere types baggerwerktuigen aan China geleverd.