CNV BEDRIJVENBOND

CNV: akkoord over sociaal plan Enka Ede

CNV Chemie en energie heeft vanavond een principeakkoord bereikt over een sociaal plan voor de 550 werknemers van de viscosefabriek Enka Ede.

CNV-onderhandelaar Jelle Loosman reageert tevreden. 'Het is een zwaar bevochten sociaal plan, waar de werknemers ook zelf hard voor hebben meegeknokt. Ze hebben laten zien dat het hen ernst is.'

Begin mei maakte de directie van Acordis, het moederbedrijf van Enka Ede, bekend dat de locatie Ede zou moeten sluiten (Enka heeft nog drie vestigingen in Duitsland en een in Polen). CNV Chemie en energie reageerde verbijsterd: de afgelopen tijd waren juist alle plannen gericht geweest op het behoud van de verlieslijdende vestiging. De ondernemingsraad heeft vandaag een negatief advies uitgebracht over de sluitingsplannen.

Loosman: 'De ondernemingsraad heeft haar eigen verantwoordelijkheid. Ons gaat het om een goed sociaal plan, in geval van sluiting. En dat is gelukt. Het sluit aan bij vergelijkbare sociale plannen die eerder bij Acordis zijn afgesloten.'
In het sociaal plan ligt het accent op bemiddeling naar ander werk. Verder is er een regeling getroffen voor werknemers van 55 jaar of ouder. Werknemers die jonger zijn dan 55 jaar krijgen een schadeloosstelling. Het sociaal plan zal met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 mei 2002.

CNV Chemie en energie legt het sociaal plan volgende week donderdag positief aan de leden voor.

Nadere inlichtingen:

- Jelle Loosman, onderhandelaar CNV Chemie en energie, tel.
06-51602211

- Kees de Vos, persvoorlichter, tel. 06-22393007
24 jun 02 19:10