European Commission

IP/02/918

Brussel, 24 juni 2002

Commissie hecht goedkeuring aan overname afdeling micro-elektronica van Alcatel door STMicroelectronics

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan de overname van de afdeling micro-elektronica van het Franse Alcatel door STMicroelectronics, een Frans-Italiaanse chipproducent die gevestigd is in Nederland. STMicroelectronics zal de marktleider in Europa worden voor ADSL-chipsets. De onderneming zal evenwel sterke concurrentie ondervinden van andere marktdeelnemers en te kampen hebben met de concurrentiebeperkingen die typisch zijn voor een markt die gekenmerkt wordt door geringe toegangsbelemmeringen en machtige afnemers, in dit geval de producenten van elektronische apparatuur.

De Franse producent van telecommunicatieapparatuur, Alcatel SA, heeft ingestemd met de verkoop van haar afdeling micro-elektronica, Alcatel Microelectronics, aan de Frans-Italiaanse chipproducent STMicroelectronics NV. De transactie werd op 22.5.2002 ter goedkeuring aangemeld bij de Europese Commissie.

De Commissie onderzocht het effect van de voorgenomen concentratie op de sector van de halfgeleiders en in het bijzonder op de markt van xDSL-chipsets (hetgeen een algemene naam is voor een groep van digitale communicatieprotocollen die een supersnelle gegevensoverdracht via traditionele draadnetwerken mogelijk maakt) en de markt van ADSL-chipsets.

Door de overname zal STMicroelectronics de nummer één op de Europese markt van ADSL-chipsets worden. De onderneming zal daardoor evenwel geen machtspositie krijgen aangezien zij zal moeten wedijveren met sterke concurrenten zoals Globespan Viradata en Analog, die beide gevestigd zijn in de Verenigde Staten. Voorts hield de Commissie rekening met factoren als de instabiliteit van de marktaandelen over de voorbije jaren, het verlies van marktaandeel bij Alcatel Microelectronics, de afwezigheid van noemenswaardige belemmeringen voor markttoegang en het bestaan van complexe afnemers die voornamelijk uit apparatuurproducenten bestaan.

Alcatel Microelectronics is een Belgische onderneming die actief is op het gebied van het ontwerp, de vervaardiging en de verkoop van halfgeleiderbouwstenen. Zij is een volledige dochteronderneming van de Alcatel-groep van Frankrijk.

STMicroelectronics is een in Nederland gevestigde onderneming die zich bezighoudt met het ontwerpen, de ontwikkeling, de vervaardiging en de verkoop van een breed scala geïntegreerde schakelingen en discrete bouwstenen die worden gebruikt in een hele reeks verschillende micro-elektronicatoepassingen, met inbegrip van telecommunicatiesystemen, computersystemen, consumentenproducten en industriële geautomatiseerde regelsystemen.