Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Internationale Conferentie over zorg en welzijn

24 tot en met 28 juni in Rotterdam

25 maart 2002

Strijden tegen armoede en sociale uitsluiting. Dat is de missie van het International Council on Social Welfare (ICSW) waarvan vele honderden organisaties wereldwijd lid zijn. Dit jaar is Nederland het gastland voor de tweejaarlijkse internationale conferentie van het ICSW. De organisatie is in handen van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW). Van 24 tot en met 28 juni worden in De Doelen in Rotterdam honderden wetenschappers, beleidsmakers én uitvoerders van sociaal beleid uit alle delen van de wereld verwacht. Het thema van de conferentie is `Bridging the gap'. Hoe kunnen we de kloof tussen rijkdom en armoede, mondiaal en lokaal beleid en tussen de verschillende werelddelen overbruggen?

Negen actuele thema's
De verhoudingen in de wereld zijn aangescherpt, zowel door het debat over globalisering als de aanslagen van 11 september 2001. Dit gegeven is het uitgangspunt voor de conferentie die is samengesteld rondom negen actuele thema's. Zo komt onder andere de vraag aan de orde welke bijdrage professionals op het terrein van sociaal beleid kunnen leveren bij conflictsituaties. Daarbij gaat het niet om het politieke issue maar over de sociale gevolgen van een conflict. Een ander item is de manier waarop in verschillende culturen omgegaan wordt met senioren. In ontwikkelingslanden vervullen ouderen vaak een belangrijke sociale rol. Wat kan het Westen daarvan leren? Maar ook: wat is de maatschappelijke rol van ondernemingen en wat is hun invloed op sociaal beleid? Andere thema´s zijn onder andere: wat is de relatie tussen arbeid en gezondheid en welke rol spelen jongeren bij het opstellen en bepalen van sociaal beleid?

Programma
De conferentie start op maandagmiddag 24 juni met een plenaire sessie over globalisering. Dinsdag 25 tot en met donderdag 27 juni zijn er twee plenaire bijeenkomsten en negen symposia. Tijdens deze sessies zullen belangrijke internationale sprekers hun visie geven op de actuele thema´s. Daarnaast organiseert het NIZW 60 workshops waarin specifieker wordt ingegaan op de verschillende thema's. In de workshops zal ook aan de hand van audiovisuele presentaties (videofilms of documentaires) worden gediscussieerd. Op vrijdag 28 juni kunnen er projecten op locatie worden bezocht.

Aanmelden?
Voor iedereen die werkzaam is op het terrein van welzijnswerk, vluchtelingenwerk, gezondheidszorg, onderwijs, jeugdzorg en jongerenwerk, zowel op het gebied van beleid als juist de uitvoering, biedt het congres de mogelijkheid om mensen te ontmoeten die wereldwijd op hetzelfde terrein werkzaam zijn. Hoe pakken zij sociale problemen aan, wat zijn de resultaten in de praktijk en wat kunnen we daarvan leren? Op de website www.nizw.nl/icsw2002 is meer informatie over het congres te vinden en kunnen deelnemers zich on line aanmelden. Voor vragen kan ook contact op worden genomen met het NIZW,

telefoon (030) 230 65 52.

Laatste update: 25 maart 2002