Provincie Zuid-Holland

Persbericht

21-06-2002
Miljoenen impuls voor kenniseconomie Zuidvleugel

Verschillende projecten die een bijdrage leveren aan de kenniseconomie op de Zuidvleugel ontvangen financiële steun van de Zuidvleugelpartijden. Het gaat om ondersteuning van negent projecten die gericht zijn op stimulering van innovatie in bedrijven, kennisintensieve bedrijvigheid en versterking van de effectiviteit van het beroepsonderwijs. Voorwaarde is wel dat de projecten de gehele financiering rond kunnen krijgen.

De projecten zijn onderdeel van het gezamenlijk opgesteld programma Kennisinfrastructuur (KIS). De selectie van deze projecten is gezamenlijk door de gemeenten Rotterdam, Den Haag, de regios Rijnmond, Haaglanden, Leiden, Drechtsteden en de provincie Zuid-Holland gemaakt. Gemikt wordt op deelname van het rijk aan het programma om op deze wijze de ingelegde Zuidvleugelmiddelen te verdubbelen. De eerst ronde van 12 miljoen wordt echter uit eigen Zuidvleugelmiddelen betaald. De financiering hiervan is nagenoeg rond en zal na de zomervakantie definitief vastgesteld worden.

Het programma kennisinfrastructuur is erop gericht de economische en sociale dynamiek van de zuidelijke randstad te vergoten. Hiertoe is een drietal deelprogrammas ontwikkeld, te weten "Koploper in kennis en innovatie", gericht op innovatie en verbetering van de kenniscirculatie, "Kenniscorridor" met als doel het realiseren van meer kennisintensieve bedrijvigheid en "Leren om te Werken", dat het beroepsonderwijs moet versterken en mikt op meer jongeren met de gewenste startkwalificatie.

Met het programma probeert de regio aan te sluiten op het beleid van het rijk en de EU om de kenniseconomie in Europa krachtig te stimuleren. Deze z.g Lissabon agenda beoogt de investeringen van bedrijven in Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) te verdubbelen. Aangezien de Zuidvleugel gekenmerkt wordt door lagere dan gemiddelde investeringen in deze sectoren en door trage innovatie van producten en diensten is dit dan ook een grote uitdaging.