Gemeente Vlaardingen


24-06-2002

Kapsel Spinoza in Beeldentuin Westwijk
In de Beeldentuin in de Westwijk staat een nieuw beeld: Kapsel van Spinoza van de Bredase kunstenaar Tom Claassen. De officiële onthulling zal eind september 2002 plaatsvinden tegelijk met de opening van de nieuwe tentoonstellingsperiode in De Strip in de Westwijk.

De Beeldentuin en De Strip zijn onderdelen van het kunstenplan Until we meet again, een serie ontmoetingen op weg naar Westwijk 2005 dat beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk schreef voor de Westwijk. De Strip is gelegen aan de Floris de Vijfdelaan. Jeanne van Heeswijk ontwikkelde hier een culturele zone waarin onder andere een dependance van het museum Boymans van Beuningen gevestigd is. In De Strip worden wisselende tentoonstellingen georganiseerd.

De Beeldentuin is gesitueerd aan de Buys Ballotlaan in de Westwijk, nabij het tussenpad en de kerk. Het kunstenaarsduo Janssen en Mackenna ontwierp de Beeldentuin. Hierin vinden onder andere de kunstwerken uit de Westwijk een plek, die in het kader van de herstructurering van de Westwijk verplaatst moeten worden. Jonas en de walvis van Nic Jonk heeft op deze manier een plek gekregen in de Beeldentuin. Daarnaast worden hedendaagse kunstwerken aangekocht. Het Kapsel van Spinoza is de eerste aankoop van de gemeente Vlaardingen voor de Beeldentuin. De criteria waren figuratief en een nationaal bekende kunstenaar. De beeldende kunstcommissie en Jeanne van Heeswijk kozen voor het bestaande bronzen beeld Kapsel van Spinoza van Tom Claassen.