Zorgverzekeraars Nederland



Zeist/Nieuwegein, 24 juni 2002

ZN en NMT zetten eerste stap tot elektronisch contracteren

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) hebben een voorbeeld overeenkomst samengesteld, waardoor het gemakkelijker wordt om afspraken te maken tussen de tandarts en de 'verre' zorgverzekeraar. Het initiatief is een eerste stap om in de toekomst contracten volledig elektronisch af te sluiten en daarmee de administratieve rompslomp te voorkomen.

Sinds ziekenfondspatiënten hun zorgverzekeraar zelf kunnen kiezen, worden tandartsen regelmatig geconfronteerd met ingewikkelde en uitgebreide overeenkomsten om met de verzekeraars buiten hun primaire werkgebied, de 'verre' zorgverzekeraars, een contractuele relatie aan te gaan. De tandartsen moeten volgens de Ziekenfondswet met iedere verzekeraar apart een overeenkomst sluiten. Dankzij de samenwerking tussen de beroepsorganisatie van de tandartsen NMT en de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland is dit voor zowel voor de tandarts als voor de zorgverzekeraars, voortaan een stuk eenvoudiger. De voorbeeldovereenkomst voor de afspraken tussen de tandarts en de 'verre' zorgverzekeraar omvat niet meer dan één A4-tje.

Deze stap van NMT en ZN kan worden gezien als een eerste uitwerking van de aanbevelingen in het dit voorjaar verschenen rapport van de Commissie De Beer dat onder de titel 'Minder regels, meer zorg' pleit voor een groot aantal maatregelen om de administratieve lasten (en kosten) in de zorg terug te dringen.