Gemeente Eindhoven

Persbericht: 20 juni 2002, no. 101

Incidentele voordelen voor gemeente Eindhoven

Personeelskosten drukken zwaar op jaarrekening 2001

Personeelskosten drukken zwaar op de jaarrekening van de gemeente Eindhoven over 2001. Het is aan een incidenteel voordeel uit de algemene uitkering van het rijk te danken dat de jaarreking toch nog voordelig uitpakt. Dit staat in de Jaarrekening 2001. Een document overigens dat zich, dank zij een nieuwe opzet en lay-out , makkelijker laat lezen.

Resultaat
Het financiële resultaat komt in 2001 uit op een voordeel van 5,5 miljoen in vergelijking met de bijgestelde begroting. Op het oog lijkt dit een mooi resultaat. Een nadere beschouwing leert echter dat dit niet het gevolg is van de reguliere bedrijfsvoering. Op de algemene uitkering is namelijk sprake van een incidenteel voordelig resultaat van 9,3 miljoen . Als je deze post weglaat, is er zelfs sprake van een negatief resultaat. Gesteld kan derhalve worden dat er sprake is van een slecht resultaat uit reguliere bedrijfsvoering. De reguliere bedrijfsvoering vraagt daarom voortdurend aandacht. Een belangrijke post uit de reguliere bedrijfsvoering is de post personeelskosten. Er wordt hard gewerkt aan maatregelen om de beheersing te verbeteren. Daarnaast wordt veel nadruk gelegd op verbetering van de budgetdiscipline. Het zijn allemaal maatregelen om te zorgen dat het resultaat uit reguliere bedrijfsvoering verbetert.

Presentatie
Dank zij een andere presentatie zijn de jaarreking en het bijbehorende Concernverslag toegankelijker gemaakt. Behalve aan financiële gegevens, wordt meer aandacht aan de inhoud besteed. Een deel van de jaarreking wordt bovendien op cd-rom uitgebracht. Via dit papierbesparend medium kunnen geinteresseerden zich gerichter in de cijfers verdiepen.
Nieuw is ook dat het Sociaal Jaarverslag in het Concernverslag is opgenomen. Voorheen werd het Sociaal Jaarverslag apart en op een veel later tijdstip gepubliceerd.