Politie Amsterdam-Amstelland

Motoragent slaags in Vondelpark
24-6-2002. Zaterdag raakte een motoragent slaags met twee verstekelingen. De agent surveilleerde met zijn motor door het Vondelpark, toen hij plotseling een ruk aan zijn motor voelde en een klap in zijn rug kreeg. In een reflex verweerde de agent zich tegen de vermeende belagers, waarbij hij één van hen op de kin raakte. Uiteindelijk kreeg de agent in de gaten wat hem was overkomen. Twee mannen op skeelers zagen in de voorbijrijdende motor een welkome aandrijving die hen veel energie bespaarde. Zij grepen de motor ieder bij een koffer en lieten zich voortslepen. Het kostte hen echter veel moeite om in balans te blijven. Vooral omdat zij het biertje dat zij in hun vrije hand hielden niet wilden verspillen. Toen de motorrijder uiteindelijk een noodstop maakte klapten zij op de agent die vervolgens de indruk kreeg dat hij werd aangevallen. Na wat woorden over en weer ging ieder zijns weegs.


---

Alcoholcontroles Binnenstad
24-6-2002. De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse locaties in de binnenstad van Amsterdam alcoholcontroles gehouden. In totaal hebben 1837 bestuurders een alcoholtest ondergaan. 52 Personen hadden te diep in het glaasje hadden gekeken. Tevens moesten drie bestuurders een bloedproef ondergaan. Een automobilist die zich ontrok aan de alcoholcontrole, werd na een korte achtervolging door een motoragent klemgereden. De beschonken bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren. Ook heeft een bestuurder van een brombakfiets verzet gepleegd bij zijn aanhouding en is hiervoor ingesloten. Bij de man werd een alcoholwaarde gemeten van 1.8 promille.


---

Vrijwillige verkeerscontroles
24-6-2002. Het begin deze maand gestarte project Politiekeurmerk veilige auto trekt veel bestuurders. Sinds 5 juni zijn er bij vier vrijwillige controles totaal 268 certificaten uitgegeven. Tijdens reguliere controles zijn al enkele certificaathouders aangetroffen, die werden vrijgesteld van verdere controle. Hierdoor werden de certificaathouders slechts eventjes opgehouden en vervolgens konden de politiemensen zich bezighouden met andere verkeersdeelnemers. De laatste gelegenheid voor een vrijwillige controle is op dinsdag 25 juni tussen tien uur s ochtends en drie uur in de middag op de Archangelkade. De actie wordt als vast onderdeel opgenomen in de estafette voertuigcriminaliteit.
Gewonde bij steekpartij
24-6-2002. In de nacht van zaterdag op zondag raakte een 41-jarige man gewond bij een steekpartij in de Bastenakenstraat. Hij werd naar een ziekenhuis vervoerd waar hij aan zijn verwondingen werd behandeld. Het slachtoffer mocht daarna het ziekenhuis verlaten. In verband met dit incident werd een 24-jarige vrouw aangehouden als verdachte. Het motief ligt in de relationele sfeer.


---

Vrouw van auto beroofd
24-6-2002. Zaterdagavond werd in de Bertha von Suttnerlaan een 34-jarige Amstelveense van haar auto beroofd. De vrouw werd door twee inzittenden van een Suzuki Alto tot stoppen gedwongen. De bestuurder van deze auto stapte uit, sloeg de vrouw in het gezicht en bedreigde haar met een vuurwapen. Vervolgens moest zij uitstappen, waarna de onbekende man er in haar auto, een grijze BMW, vandoor ging. Van de daders ontbreekt sindsdien ieder spoor.

Autodief tegen de lamp
24-6-2002. Zaterdagochtend vroeg kwam er op de Mauritskade een abrupt einde aan de achtervolging van een gestolen auto. De 35-jarige bestuurder reed letterlijk en figuurlijk tegen de lamp. Hij schampte een stoeprand, ramde een boom en kwam tegen een lantarenpaal tot stilstand. De bestuurder en zijn 45-jarige passagiere werden naar een ziekenhuis vervoerd. De automobilist wenste niet behandeld te worden en werd daarna ingesloten in een politiebureau. De vrouw werd opgenomen.

De achtervolging begon op de A9 toen surveillerende agenten een BMW zagen rijden. De computer gaf aan dat deze in Schagen was gestolen. De auto ging er vandoor en er volgde een wilde rit door Amsterdam, waarbij de coureur de gevaarlijkste capriolen uithaalde. Uiteindelijk verloor de man op de Mauritskade de controle over de auto en reed tegen een lichtmast. Hij kon worden ingerekend. De verdachte, die niet in het bezit was van een rijbewijs, werd later overgedragen aan de politie in Schagen.


---

Auto te water
24-6-2002. In de nacht van vrijdag op zaterdag raakten zes mensen gewond bij een aanrijding op de Haarlemmerweg ter hoogte van de Radarweg. Een 30-jarige automobiliste uit Zwanenburg negeerde het rode verkeerslicht en reed tegen de achterzijde van een passerende auto met daarin drie inzittenden. Deze laatste auto raakte in een slip en kwam in het water naast de Haarlemmerweg terecht. Alle inzittenden konden de auto op tijd verlaten. In totaal werden zes personen naar een ziekenhuis vervoerd. Vijf van hen mochten na behandeling naar huis. Bij de 30-jarige bestuurster werd alcoholgebruik geconstateerd. In het ziekenhuis werd bloed afgenomen om het promillage vast te kunnen stellen. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt.