Ingezonden persbericht

Adobe Content Server 3.0 biedt bibliotheken de mogelijkheid de toegankelijkheid tot eBooks uit te breiden;

Nieuwe uitleenfuncties geven distributeurs controle over het aantal mensen dat toegang heeft tot de content

Amsterdam, 24 juni 2002 -- Adobe Systems Incorporated (Nasdaq: ADBE), marktleider in Network Publishing, kondigde vandaag Adobe® Content Server 3.0 aan, een end-to-end softwareoplossing die de veilige distributie van eBooks in Adobe Portable Document Format (PDF) mogelijk maakt. De functionaliteit van de nieuwe Content Server 3.0 biedt bibliotheken de mogelijkheid op Adobe PDF gebaseerde eBooks uit te lenen aan en te distribueren naar de klant. Contentleveranciers en zakelijke gebruikers kunnen Content Server 3.0 eveneens inzetten om digitale abonnementen op Adobe PDF content aan te bieden aan klanten en medewerkers.

Op dit moment zijn al duizenden Adobe PDF eBooks beschikbaar van vooraanstaande uitgevers, zoals HarperCollins, McGraw-Hill, Rough Guides, Holtzbrinck Publishers, inclusief St. Martin's Press, Farrar Strauss en Giroux. Bibliotheken hebben nu de mogelijkheid deze bestaande Adobe PDF eBooks en ander digitaal materiaal aan de klant te leveren. De eBooks worden automatisch uit- en ingeschreven en kunnen worden geïntegreerd in het bestaande catalogussysteem van de bibliotheek, waardoor het beheer wordt vereenvoudigd en extra werk wordt geëlimineerd, terwijl de gebruiker een geweldige ervaring wordt geboden.

Via de webinterface van de bibliotheek kan de klant door middel van een eenvoudige procedure eBooks lenen en ontvangen, maar hoeft geen verbinding met het internet in stand te houden om de boeken te lezen. De bibliotheek kan bovendien gebruiksregels opstellen, zodat eBooks na een bepaalde tijd of op een gespecificeerde datum verlopen. Wanneer de leenperiode is verstreken, wordt het e-book op de computer van de klant automatisch uitgeschakeld en weer opgenomen in de bibliotheekcatalogus.

"We zien een regelmatige groei in het gebruik van eBooks door uitgevers, consumenten en scholen, omdat mensen het gemak onderkennen van toegang tot draagbare digitale content," aldus James Alexander, director of eBooks van Adobe. "Content Server beheert op dit moment de levering van Adobe PDF eBooks via meer dan 300 verkoopsites op het web, inclusief Amazon.com, BN.com en Powells.com. Bibliotheken kunnen deze technologie nu ook inzetten om niet alleen het uitleenvolume maar ook de ervaring en de klanttevredenheid te verhogen door het aanbod uit te breiden met elektronische middelen."

Via een browsergebaseerde interface koppelt Adobe Content Server 3.0 sleutelfuncties van de e-book distributieketen voor gemakkelijke verzending, versleuteling en distributie van eBooks via internet. De software sluit naadloos aan op bestaande IT-omgevingen, en biedt de eigenaar en de distributeur van de content de mogelijkheid intellectueel eigendom te beveiligen en digitale rechten en distributie strak in de hand te houden. De software biedt eveneens bescherming voor eigenaars van copyrights, doordat zij rechten en toestemmingen kunnen instellen, inclusief opties waarmee kan worden aangegeven of content al dan niet mag worden gekopieerd, afgedrukt of uitgeleend aan andere lezers.

Prijs en verkrijgbaarheid

Om het toevoegen van deze nieuwe capaciteiten voor de bibliotheken zo gemakkelijk mogelijk te maken, werkt Adobe samen met toonaangevende leveranciers van oplossingen, zoals ebrary, Baker & Taylor, Follett en netLibrary. Deze bedrijven leveren een turnkey-oplossing, die bestaat uit technologie, content van topkwaliteit en complete integratiediensten. Via deze leveranciers van oplossingen kan Content Server 3.0 gemakkelijk worden geïntegreerd in de huidige IT-infrastructuur van de bibliotheken.

Voor bibliotheken, verkopers en bedrijven die hun eigen oplossingen willen bouwen, is de Adobe Content Server verkrijgbaar via distributeurs van Adobe-producten, en kan hiervoor eveneens direct een licentie worden verkregen via ebooks.adobe.com. Prijzen voor Europa zijn op dit moment nog niet bekend. Het prijsmodel voor Noord-Amerika is:


-- De op content gebaseerde prijs bedraagt eenmalig US$ 5.000 voor een Content
Server bestemmingsadres dat 250 titels kan beheren. Uitbreidingspakketten kosten US$ 1.000 per 500 extra titels.


-- De op ASP gebaseerde prijs bedraagt US$ 10.000 voor de aan één bestemmingsadres
gekoppelde Content Server, die een onbeperkt aantal titels kan beheren. Extra bestemmingssites voor Content Server kosten US$ 1.500 per stuk.


-- Upgrades naar Content Server 3.0 vanuit eerdere versies zijn eveneens verkrijgbaar.

Over Adobe
Adobe Systems Incorporated (www.adobe.com) werd opgericht in 1982 en ontwerpt bekroonde software voor publicaties via netwerken, waaronder internet, drukwerk, video en draadloze en breedbandtoepassingen. Met de software van Adobe voor grafisch ontwerp, imaging, dynamische media en webdesign kunnen klanten visueel aantrekkelijke informatie creëren en beheren. Adobe is een van de grootste softwarebedrijven ter wereld, met jaarlijkse inkomsten van meer dan 1,2 miljard dollar. Het hoofdkantoor van Adobe is gevestigd in San Jose (Californië).

###

© 2002 Adobe Systems Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Adobe, het Adobe-logo, Acrobat, Acrobat Reader, Adobe Premiere, After Effects, GoLive, Illustrator, InDesign, LiveMotion en Photoshop zijn (wettig gedeponeerde) handelsmerken van Adobe Systems Incorporated in de Verenigde Staten en/of andere landen. Nokia is een wettig gedeponeerd handelsmerk van Nokia Corporation. Palm OS is een wettig gedeponeerd handelsmerk van Palm, Inc. Alle overige handelsmerken behoren toe aan de desbetreffende houders.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Jurn Hageman
Vice President/General manager
Text100 Public Relations
Global technology Public Relations

van Diemenstraat 164-166
1013 CN Amsterdam
The Netherlands
Tel.: + 31 20 5304332
Mobile: + 31 6 51052439
E-mail: jurnh@text100.nl
URL: www.text100.nl
Voted Best PR Consultancy 2001 by the European Technology Forum